ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νίκος Πέντζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας


Αναπτυξιακό σοκ για τις επιχειρήσεις με το Ταμείο Εργοδοτικών Εισφορών, την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης και την ενεργοποίηση τριών μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (mega projects) στη Βόρεια Ελλάδα    

 
-Κύριε Πέντζο, τι είναι η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ) και γιατί ζητάτε την επαναλειτουργία της; 

Η ΕΜΑ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης. Αξιολογούσε αναπτυξιακά σχέδια της Βορείου Ελλάδας χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Αυτή ήταν η ουσία της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργαλείου που μας ενδιαφέρει να παραμείνει σε ισχύ. Η ίδρυση και λειτουργία της ΕΜΑ αποτελούσε διαχρονικό και πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προώθησης των επενδύσεων στην περιοχή. Μάλιστα, συνέστησε τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και ως εξυγιαντικό μέτρο του κατεστημένου αδιαφανούς συστήματος έγκρισης και ελέγχου επενδύσεων, που αποδείχθηκε, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις ότι λειτουργεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες. 

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η ΕΜΑ υποδέχθηκε προς αξιολόγηση 95 επενδυτικά σχέδια από την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι διαδικασίες «έτρεξαν» ταχύτατα. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως υπόδειγμα για τη δημόσια διοίκηση, ίσως επειδή δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και δεν πρόλαβε να αποκτήσει «βαρίδια» και «αγκυλώσεις». Οι άμεσες συνέπειες της κατάργησης της ΕΜΑ, πέραν του πασιφανούς πολιτικού λάθους, είναι ότι προκαλείται τεράστια αναστάτωση και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικά για τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν την πρώτη περίοδο (Απρίλιος – Μάιος 2011), το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς οι διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων πλησίαζαν στο τέλος, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις αναμένουν την εκταμίευση για την εξόφλησή τους.  

Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με νέα που να προβλέπει την επαναλειτουργία της ΕΜΑ στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ), συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην υλοποίηση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά, κυρίως, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην άσκοπη μετακίνηση των επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, ακόμη και για μια υπογραφή.


-Ποιες άλλες διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες για την προσέλκυση και την ευόδωση επενδύσεων στην Ελλάδα;

Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας με την παράλληλη εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου σε βάθος χρόνου, αναπτυξιακού και όχι φοροεισπρακτικού χαρακτήρα είναι τα πάγια αιτήματα τόσο των επιχειρηματιών όσο και των πολιτών. Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί εντατικά και να δράσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, προσηλωμένη σε σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών και με σαφές πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των κομμάτων που θα την απαρτίζουν. 

Θέματα όπως: παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αποκρατικοποιήσεις, εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, ενεργειακές συμφωνίες κ.λπ., μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα, αν βεβαίως αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορούν έτσι να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα κακή εικόνα της Ελλάδα στο εξωτερικό.   

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness YearbookWCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2012 οι πέντε  κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία, η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και, η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.



-Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΒΒΕ, πόσο έχει πληγεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της άρνησης των  εταιρειών ασφάλισης πιστώσεων να καλύπτουν την ελληνική αγορά;

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΣΒΒΕ που αφορά την επεξεργασία στοιχείων ισολογισμών από τις τριακόσιες (300) μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις του Βορειοελλαδικού Τόξου κατά την περασμένη χρονιά το σύνολο των επιχειρήσεων και των κλάδων εργάστηκαν με ζημίες. Το γεγονός αυτό, το οποίο θα έχει, εφόσον δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την πραγματική οικονομία, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με κυριότερη αυτή της παύσης λειτουργίας τους και της αύξησης των λουκέτων. 

Εδώ και έναν αιώνα οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας εφάρμοσαν  πολιτικές που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, την εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής και τις σχέσεις με τους συνεργάτες. Τώρα καλείται το πολιτικό σύστημα της χώρας να δείξει αυτοσυγκράτηση στις κάθε είδους δηλώσεις του για την οικονομία και την ανάπτυξη και αποφασιστικότητα στις πράξεις του και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει έμπρακτα τους πελάτες του, δηλαδή τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
 
  

-Ποιες είναι οι προτάσεις σας ως πρόεδρος του ΣΒΒΕ για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης;

Η θέση του ΣΒΒΕ είναι ότι θα πρέπει να οριστούν τουλάχιστον τρία (3) Mega Projects για τη Βόρεια Ελλάδα τα οποία θα έχουν εκ των προτέρων ουσιαστική επίδραση στην ανάπτυξη των περιφερειών και στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού «Ταμείου» επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 30% τα επόμενα χρόνια, από τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για αναπτυξιακό σοκ που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Οι σχετικοί πόροι για το «Ταμείο» μπορούν να ευρεθούν άμεσα από τα αδιάθετα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ώστε να μην διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Με τον τρόπο αυτόν αφενός εξασφαλίζεται η απορροφητικότητα των σχετικών κονδυλίων, και μάλιστα με έναν τρόπο που συνάδει απολύτως με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αφού οι πόροι αυτοί θα περάσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία, κάτι που ως τώρα δεν γίνεται, και είναι απολύτως αναγκαίο, και αφετέρου διασώζονται από το κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται θέσεις εργασίας και εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή. Είναι απολύτως γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταποίηση στη χώρα μας, και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία. Το κύριο ζητούμενο την τρέχουσα χρονική περίοδο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι η αναχαίτιση της κρίσης, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτως ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά, και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με άμεσα μέτρα προς την πραγματική οικονομία, μέτρα που θα γίνουν άμεσα αντιληπτά από το επιχειρείν.  

Για τον ΣΒΒΕ ο δρόμος για την επαναφορά της χώρας στην τροχιά της ανάκαμψης είναι ένας: η Ελλάδα να δουλέψει παραγωγικά. Γι’ αυτό, ο ΣΒΒΕ αναμένει η μεταποίηση να αποτελέσει έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης την επόμενη μέρα, ούτως ώστε να μπει η χώρα σε φάση αναγέννησης και πραγματικής ανάπτυξης Όσον αφορά τη ρευστότητα οι προτάσεις μας αφορούν τα ακόλουθα: την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ούτως ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις, την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας την εξαίρεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον κανόνα de minimis, τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, την άρση –επιτέλους– των τριάντα (30) εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που έχουμε υποσχεθεί ως χώρα στην τρόικα από το 2010.