ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΑΒΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

-Κύριε Ραβάνη, ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών βιοτεχνιών και ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Η καθημερινότητα που ζούμε ως επιμελητήριο, τα στοιχεία από το Μητρώο των μελών μας με τις διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων να είναι σχεδόν τετραπλάσιες των ενάρξεων καθώς και όλες οι πρόσφατες σχετικές έρευνες, επιβεβαιώνουν τη ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η μικρή επιχείρηση, η οικονομία της χώρας και η ελληνική κοινωνία γενικότερα. Κατά συνέπεια δεν μιλούμε για επιμέρους μικροπροβλήματα αλλά γι’αυτό καθαυτό το πρόβλημα της επιβίωσής τους.

     Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους μας και συνοψίζονται:

1.   Στην δραματική επιδείνωση της ύφεσης τα τελευταία χρόνια (σε επίπεδα πολεμικής σύρραξης), την υπερφορολόγηση και την εξ αυτών μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τη δραματική μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας λόγω στάσης χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα,


2.   στη  συνεχιζόμενη στάση πληρωμών του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση, Δήμοι, Νοσοκομεία, κλπ.) προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές του, στην μη επιστροφή Φ.Π.Α. στους δικαιούχους και στην μη εφαρμογή πολιτικής αμοιβαίου συμψηφισμού οφειλών, καταστάσεις που  οδηγούν τις επιχειρήσεις στην ασφυξία και τελικά στο κλείσιμο τους και τους εργαζομένους τους στην ανεργία και


3.   στην επιδείνωση και την ανασφάλεια που δημιουργεί η κατάσταση του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος, και η έλλειψη προοπτικών διεξόδου, ανάκαμψης και ανάπτυξης.


-Πώς μπορεί η πολιτεία να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τις βιοτεχνίες;

Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες επανεκκίνησης της οικονομίας μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα δώσει ανάσα στις ΜΜΕ και μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η αντιμετώπιση της σημερινής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας απαιτεί τον αντικειμενικό προσδιορισμό των πραγματικών αιτίων της, που εδράζονται στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, στις πολιτικές και στον τρόπο που αυτές ασκήθηκαν και δευτερευόντως στην διεθνή κρίση που απλά επιδεινώνει την ήδη αρνητική οικονομική κατάσταση με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ τις παρακάτω ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας:

  •  Ολοκλήρωση άμεσα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

  •  Άμεσες παρεμβάσεις για ανατροπή της σημερινής κατάστασης απαράδεκτης καθυστέρησης σχεδιασμού και προκήρυξης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικά αυτών που απευθύνονται στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.


  •  Άμεση επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, και επιστροφή του Φ.Π.Α. στις  εξαγωγικές επιχειρήσεις ή συμψηφισμός τους με τις οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προς το Δημόσιο.

  •   Προσέλκυση επενδύσεων ξένων αλλά και εγχώριων, προώθηση αναπτυξιακών έργων σε ώριμους τομείς των υποδομών αλλά και σε νέους τομείς όπως για παράδειγμα τα γενόσημα φάρμακα, οι καλλιέργειες νέων αγροτικών προϊόντων, οι μεταφορές  κ.λ.π.


  •   Επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης αλλά και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, στην λογική μεταφοράς πόρων από τον υπερτροφικό και σε πολλές περιπτώσεις αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα προς την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

  •    Αποτελεί συνολική απαίτηση της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου η αποτελεσματική επιτέλους αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού πλαισίου με ταυτόχρονη κατάργηση του Κ.Β.Σ. και με απόλυτη μείωση της συνολικής φορολογικής  επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επάνοδο της αναπτυξιακής προοπτικής στη χώρα.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα στο σημείο που έχει περιέλθει, δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει τα κεφαλαιώδη προβλήματα της με πολιτικούς τακτικισμούς, γι΄αυτό τον λόγο ήταν και γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη άμεσων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.   


-Πόσο έχει επηρεαστεί η ελληνική βιοτεχνία από το παραεμπόριο;

Σε μια βαθειά χειμαζόμενη οικονομία η μάστιγα του παρεμπορίου αποστερεί τζίρο από την αγορά περίπου 25 δισ. ευρώ  και ένα σημαντικό κομμάτι από αυτό χάνεται για τις ελληνικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις με τις γνωστές συνέπειες του κλεισίματος τους και της αύξησης της ανεργίας. Το παρεμπόριο δημιουργεί επίσης συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και επιπλέον απώλειες τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ έσοδα για τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής.


-Ποιος είναι ο στόχος της δημιουργίας του ΒΙΟΠΑ;...

Η πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου, που είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής και ενίσχυσης των δοκιμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται να προσφέρει στα μέλη του τη δυνατότητα εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών μονάδων σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δομών, υποδομών και υπηρεσιών.

Η επικείμενη ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου επιτρέπει στους βιοτέχνες να αποκτήσουν αδειοδοτημένους και ασφαλείς επαγγελματικούς χώρους εγκατάστασης με πολύ συμφέροντες οικονομικούς όρους, σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές, με στόχο να αναπτύξουν άμεσα την δραστηριότητα τους.

Συγκεκριμένα το οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 820 στρεμμάτων, για το οποίο πρόκειται να έρθει σε συμφωνία το ΒΕΑ, παίρνοντας το ως αντιπαροχή, βρίσκεται στα Οινόφυτα σε απόσταση 50χλμ από το κέντρο της Αθήνας, και για το οποίο έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την εταιρεία "ΕΛΒΙΕΜΕΚ" ιδιοκτήτρια του ακινήτου.


 -Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιους κλάδους υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης νέων βιοτεχνιών για τους νέους ανθρώπους;

Εταιρείες με καινοτομικό ανταγωνιστικό διεθνώς αντικείμενο και με προϊόν που παράγεται με ελληνική προστιθέμενη αξία θα πρέπει να είναι η απάντηση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας από εδώ και στο εξής. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδυάζουν την εγγενή καινοτομικότητα της ελληνικής ΜΜΕ με τις νέες μεθόδους οργάνωσης και επιχειρηματικής λειτουργίας, ενσωματώνοντας το υφιστάμενο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο  σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα στοχεύουν στην υψηλή προστιθέμενη αξία και την εξωστρέφεια.

Η ζητούμενη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, δια της διευκόλυνσης του επιχειρείν  μέσω της άρσης όλου του γνωστού σε όλους πλέγματος αντικινήτρων δηλαδή μέσω των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα αν είναι δυνατό να δημιουργούνται εταιρείες σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς φανερά ή άδηλα κόστη, χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά, με εύκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση και με την ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος, οι οποίες θα λειτουργούν σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, τότε θα δημιουργηθούν χιλιάδες από αυτές τα επόμενα χρόνια και οι περισσότερες με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές και στο διεθνές περιβάλλον, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας καλά αμειβομένων εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της παραγωγικής καθίζησης και της αναπτυξιακής αδράνειας της οικονομίας μας που προκάλεσε η προηγούμενη επέκταση, που βασίστηκε στην ιδιωτική κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων μέσω του δανεισμού, απαιτεί την καθιέρωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην κατεύθυνση βελτίωσης της τεχνολογικής, παραγωγικής, ενεργειακής και καινοτομικής βάσης στη χώρα μας αλλά και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, μέσω της άρσης των γνωστών μεγάλων αντικινήτρων και εμποδίων. 

 Η στόχευση λοιπόν δεν πρέπει να είναι το βραχυπρόθεσμο όφελος  από την αύξηση ρευστότητας στην οικονομία και την προσωρινή δημιουργία θέσεων εργασίας  αλλά η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναπαράγονται μακροπρόθεσμα προστιθέμενη αξία, εισοδήματα και θέσεις εργασίας.