ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ




του Γιάννη Χριστόπουλου

Οικονομολόγος / Solidus Χρηματιστηριακή  



Με την πρώτη μάχη στον πόλεμο του χρέους να κερδίζεται επί ελληνικού εδάφους η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να μπει μπροστά από της εξελίξεις. 

Η μείωση του χρέους μέσω κουρέματος των ομολόγων και η πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή στην οικονομική ιστορία της χώρας φαίνεται να βάζει τα πράγματα σε μια τροχιά. Το  τίμημα  μεγάλο ιδιαίτερα για τον τραπεζικό τομέα και τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους.


Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με την συμμετοχή των παλαιών μετόχων ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών το μεγάλο ζητούμενο της νέας χρονιάς. 

Η αναδιάρθρωση  του οικονομικού μοντέλου της χώρας και η ανακατανομή των οικονομικών δυνάμεων φαντάζει περισσότερο από σίγουρη.  Ανάπτυξη, παραγωγή, καινοτομία, εξωστρέφεια, νέες αγορές θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα τη χρονιά που έρχεται. 

Η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και η τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης κυρίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα επιδράσουν καταλυτικά στην οικονομία και στην ελληνική κεφαλαιαγορά. 

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, η δόμηση επενδυτικής εμπιστοσύνης κυρίως για τους έλληνες ώστε να δούμε και επιστροφή καταθέσεων που θα σημάνει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία  θα πρέπει να είναι πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος. 

Η μείωση του ρίσκου χώρας και η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ καθιστούν και πάλι τις ελληνικές μετοχές επενδυτική επιλογή. 

Μετοχές εταιρειών που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ  ΟΛΠ ΕΛΠΕ θα αρχίσουν να προσελκύουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια. 

Επίσης μετοχές εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό και παραγωγική δραστηριότητα δεν θα αφήσουν αδιάφορους τους επενδυτές.