ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ / Papastratos, Philip Morris International’s (PMI) affiliate in Greece

Ιάκωβος Καργαρώτος

Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων

-Κύριε Καργαρώτο, ποια είναι η συμβολή της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και ποια τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της;

Ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας συνεισφέρει σημαντικότατα στην ελληνική οικονομία.  Αρκεί να σας πω ότι συμβάλλει περίπου το 8% στα κρατικά έσοδα μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Από αυτά τα περίπου 4 δισ. ευρώ, η Παπαστράτος συνεισέφερε το 2011 το 1,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά, βέβαια, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να έχει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την συνεισφορά στην απασχόληση, καθώς στην Παπαστράτος απασχολούνται περίπου 800 άτομα και παράλληλα στηρίζει 25.000 συνεργάτες λιανοπωλητές και περίπου 12.000 καπνοκαλλιεργητές,  αφού – αθροιστικά με τη μητρική εταιρεία Philip Morris International – αγοράζει ετησίως περισσότερο από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

- Ποιο είναι το ιστορικό της Παπαστράτος και πώς διαμορφώνεται η στρατηγική της εταιρείας υπό τις παρούσες συνθήκες; Τι προβλέπει το πλάνο της εταιρείας για την επόμενη οικονομική χρήση;

Μετρώντας περισσότερα από 80 χρόνια δυναμικής παρουσίας από τα εγκαίνια του ιστορικού εργοστασίου της στον Πειραιά, η Παπαστράτος έχει συνδέσει το όνομά της με την οικονομική ιστορία της Ελλάδας.

Στην οικονομική κρίση απαντήσαμε με επενδύσεις διαβλέποντας νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων και σε πείσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα εγκαινιάσαμε τη λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα μεταφέροντας στην Ελλάδα παραγωγική δραστηριότητα από άλλα εργοστάσια της μητρικής εταιρείας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό είναι επίσης ότι, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η εταιρεία δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε περικοπές μισθών και άλλων παροχών, αλλά αντιθέτως έχει δώσει στην πλειονότητα των εργαζομένων της bonus απόδοσης.

Σε αυτή την ακραία οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα πλάνα. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και την πορεία της χώρας και προσαρμόζουμε τα πλάνα μας και τη στρατηγική μας στις νέες συνθήκες.

-Ποιες είναι οι προτάσεις της Παπαστράτος για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα των καπνοβιομηχανιών στην Ελλάδα;

Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα και ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, είναι ένα σταθερό φορολογικό, οικονομικό, πολιτικό πλαίσιο. Ειδικότερα για τον δικό μας κλάδο είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού που να προστατεύει τη δημόσια υγεία. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να αναφερθώ και στην, υπό αναθεώρηση Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα καπνού, στο πλαίσιο της οποίας συζητούνται ακραία μέτρα που στερούνται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης, τα οποία κινδυνεύουν να προκαλέσουν μεγάλη στρέβλωση στην αγορά, χωρίς να πετυχαίνουν το στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τυποποίηση των πακέτων των προϊόντων ή οι πολύ μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας, μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία αλλά θα οδηγήσουν και σε αύξηση του λαθρεμπορίου με δραματικές συνέπειες για τα φορολογικά έσοδα αλλά και το νόμιμο εμπόριο. Επίσης, προτείνονται και άλλα μέτρα που θα πλήξουν καίρια τους 12.000 καπνοκαλλιεργητές στην Μακεδονία και στη Θράκη, αλλά και εν γένει τον κλάδο του καπνού στην Ελλάδα, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας μέσα στην κρίση.

Στην Οδηγία που αναφερθήκατε υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή για τα νέα προϊόντα καπνού;
Πράγματι υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις και ενώ η Οδηγία αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού για τους καταναλωτές ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με όλα αυτά τα προϊόντα, δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρότασή της φαίνεται να την «κλωτσάει». Θα είναι λάθος εάν δεν υπάρξει αλλαγή ως προς αυτό κατά την τελική διαμόρφωση της Οδηγίας στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Διότι αν δεν επιτραπεί η κυκλοφορία τους ως εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος και παράλληλα η δυνατότητα της ενημέρωσης των καταναλωτών για τον μειωμένο κίνδυνο για την υγεία τους σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα – εφόσον αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά, τότε η δογματική προσέγγιση  της Επιτροπής θα αφαιρέσει από τον καπνιστή το ίδιο το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα λιγότερο βλαβερό προϊόν για την υγεία του. Εμείς, αλλά και άλλες εταιρίες, επενδύουμε σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη προϊόντων νέου τύπου, λιγότερο βλαβερών και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η PMI ήδη ανακοίνωσε την κυκλοφορία τους στην αγορά τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι καταναλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη.  
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει σημαντικές και σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, χάνονται όχι μόνο φορολογικά έσοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως αλλά και θέσεις εργασίας στον κλάδο των καπνικών προϊόντων. Το βάρος του παράνομου εμπορίου τσιγάρων είναι δυσβάσταχτο για το λιανεμπόριο - όταν σκεφτεί κανείς ότι το 60% του τζίρου του περιπτέρου ή του ψιλικατζίδικου προέρχεται από τα τσιγάρα. Η εταιρεία μας, ως η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ», η οποία έχει την υποστήριξη των Υπουργείων Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας έχουμε συμφωνήσει με τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η εκπαίδευση στελεχών των διωκτικών αρχών από εξειδικευμένους συναδέλφους της Philip Morris International,  η χρηματοδότηση της καταστροφής κατασχεμένων τσιγάρων και η θέσπιση ειδικού βραβείου της Παπαστράτος για το πλήρωμα ή την ομάδα στελεχών των διωκτικών αρχών που θα φέρουν καίριο χτύπημα κατά των κυκλωμάτων του παραεμπορίου τσιγάρων. Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών και του εμπορίου για τις σοβαρές παρενέργειες του παραεμπορίου τσιγάρων με καταχωρήσεις στον Τύπο και τη διανομή μέσω του δικτύου πωλήσεών μας περισσότερων από 600,000 ενημερωτικών φυλλαδίων.

-Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι καταναλωτές σχετικά με το αυτό το ζήτημα και εάν σχεδιάζουν οι καπνοβιομηχανίες μία συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη αντίδραση;

Δυστυχώς οι καταναλωτές δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Δεν γνωρίζουν επαρκώς τις αρνητικές συνέπειες που έχει το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, για τα φορολογικά έσοδα, το λιανεμπόριο κα την οικονομία γενικότερα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ξεκινήσαμε την εκστρατεία ενημέρωσης  «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ», στην οποία ευελπιστούμε ότι σύντομα θα συμμετάσχουν και οι άλλες εταιρείες καπνού.

-Ποια είναι η εικόνα του δικτύου λιανικής τσιγάρων και της κατανάλωσης  τους στην Ελλάδα;

Το λιανεμπόριο τσιγάρων πλήττεται σοβαρά τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κλείσει περισσότερα από 7000 σημεία λιανικής. Ελπίζουμε, ότι τα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζονται στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας σύντομα θα βοηθήσουν και τη μικρή λιανική, το περίπτερο και ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων μας.

-Ποιες είναι οι θέσεις της εταιρείας για τη νέα φορολογία στα προϊόντα καπνού; 

Η νέα φορολογία στα προϊόντα καπνού κινείται στην κατεύθυνση της πλειονότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πιο ισορροπημένη σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταχείριση όλων των καπνικών προϊόντων, προστατεύει τα φορολογικά έσοδα του κράτους και μπορεί να εξασφαλίσει στο μέλλον τη βιωσιμότητα των λιανέμπορων, οι οποίοι έχουν πληγεί, όπως ανέφερα και προηγουμένως, σημαντικά στη διάρκεια της κρίσης των τελευταίων τριών ετών.

-Ποιες είναι οι προοπτικές εξαγωγών τσιγάρων από την Ελλάδα και προς ποιες αγορές και εάν η Παπαστράτος επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό των εξαγωγών της;

Το 2012 ήταν μια καλή χρονιά και πιστεύουμε ότι το 2013 θα είναι εξίσου καλή. Πέρα όμως από τις εξαγωγές είναι σημαντικό το γεγονός ότι με επενδύσεις, όπως η νέα γραμμή παραγωγής μας, μεταφέρουμε παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα και διασφαλίζουμε θέσεις εργασίας.