ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.



Το χρησμό για τα ξύλινα τείχη καλείται να ερμηνεύσει εκ νέου η Ελλάδα και οι γειτονικές στα δυτικά χώρες. Στην προκειμένη περίπτωση η συγκυρία είναι θετική όπως και οι οιωνοί, παρά τις αρνητικές παραμέτρους. Η ευκαιρία βρίσκεται στη θάλασσα επισημαίνουν όλο και πιο συχνά όσοι συστηματικά μελετούν και αναλύουν τα γεγονότα. Η Ε.Ε. έχει εντάξει το θαλάσσιο τομέα στους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και αυτό αποτελεί επιπλέον βοήθεια για το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας και της Ιταλίας στη θαλάσσια οικονομία. Όπως τονίζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ε.Ε. το 80 % περίπου του εξωτερικού εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλάσσης. Και αυτό είναι μόνο η μία διάσταση. Η ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί ένα ασφαλές περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή πολιτική. Ειδικότερα η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Κροατία συμμετέχουν σε πιο στενή θαλάσσια συνεργασία σε υποπεριφερειακό επίπεδο στην Αδριατική θάλασσα και στο Ιόνιο πέλαγος. 

Γενικός στόχος της Μακρο-περιφερειακής Στρατηγικής της Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους (EUSAIR) είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης (blue growth), και η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή της Αδριατικής και του  Ιονίου, ιδίως μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς των περιφερειών που συμμετέχουν στη Στρατηγική. Η εν λόγω Στρατηγική αναμένεται επίσης να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων. Η Στρατηγική EUSAIR εστιάζει στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των περιφερειών των χωρών της περιοχής, είτε αυτά αφορούν σε προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο εφαρμογής της στρατηγικής, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και απειλές που αφορούν στην Αδριατική και το Ιόνιο.

Στο πλαίσιο της θαλάσσιας ανάπτυξης η Ευρώπη σχεδιάζει με προσοχή το ενεργειακό της παρόν και μέλλον σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που δοκιμάζει θεσμούς και πολιτικά συστήματα. Η προεδρία της Μεσογείου –Ελλάδα, Ιταλία-  το 2014 φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί μετά το πέρας της σε μεσογειακή στρατηγική με βάθος χρόνου. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στο τέλος της δικής της προεδρίας να παραδώσει συγκεκριμένο κείμενο για την περιοχή της Μεσογείου που θα εξελιχθεί στα χέρια της ιταλικής προεδρίας η οποία ακολουθεί. Πρόκειται για έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2020, που θα αλλάξει άρδην τη γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση της περιοχής.