ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με μόνιμη διχοτόμηση απειλεί το ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση της Κύπρου. Με απολύτως αντιδιαμετρικές θέσεις τα ηγετικά του στελέχη είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να έχει ενιαία θέση σε ένα εθνικό θέμα καθώς η υπόθεση της μαρτυρικής νήσου θα εξελίσσεται το επόμενο διάστημα. 

Οι αναλύσεις για την Κύπρο είναι ποικίλες κυρίως αρνητικές ως προς την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ενώσει τους λαούς του νησιού. Οι περισσότερες είναι τεκμηριωμένες και λογικές αγνοώντας όμως δυστυχώς βασικές παραμέτρους.

Η πρώτη και θεμελιώδης είναι ότι μετά την εγκληματική και εθνικά προδοτική στρατιωτική επέμβαση της Χούντας του Ιωαννίδη το 1974 η Τουρκία κατέκτησε το ήμισυ της Νήσου. Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν μπορούν να αγνοούν την ισχύ των όπλων. Έτσι χωρίς περαιτέρω αναλύσεις που θα μας πληγώσουν ως Έλληνες δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση που δεν θα αντανακλά την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος. Είναι ύποπτη ουτοπία να υπερασπίζεται κανείς μία άποψη όπου τα τουρκικά στρατεύματα θα παραδώσουν αυτό που κατέκτησαν με αίμα σε ένα τραπέζι πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Μία άλλη βασική παράμετρος που αμελείται είναι ότι η τεράστιας σημασία γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ουδέποτε ανά τους αιώνες της επέτρεψε να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με την έννοια που συναντάται στη διεθνή πολιτική. Αναρίθμητες φορές υπήρξε υπό κατοχή ενώ από το 1960 που κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε καθολικά ως ενιαία κοινωνική και πολιτική οντότητα ακόμα και πριν το επαίσχυντο '74. 

Η κυριότερη παράμετρος δε που αμελείται να τονιστεί στην Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος σήμερα έστω και μισή στο έδαφος αποτελεί ένα ανεξάρτητο Κράτος με δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση που αποφασίζει για την τύχη του λαού της. Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί σωστά τον παλμό του κυπριακού λάου και να λάβει τις ορθές αποφάσεις. Δεν μπορούν να επιβάλλουν λύσεις σε ένα λαό αναλυτές και διπλωμάτες που ο λαός δεν επιθυμεί. Ο κυπριακός λαός είναι ξεχωριστή πολιτική και κοινωνική οντότητα και είναι ικανός να αποφασίσει μόνος του αυτό που θέλει όπως έκανε πρόσφατα και με την οικονομική κρίση που τον έπληξε εξαιτίας των λαθών του.

Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να κατανοήσει ο κυπριακός λαός ότι δεν παραχωρεί κάποιος το έδαφος που κατέκτησε με αίμα εκτός αν το απολέσει με περισσότερο αίμα. Έτσι στην περίπτωση που ο κυπριακός λαός δεν επιθυμεί να εξετάσει την παραπάνω εκδοχή οφείλει να αναζητήσει μία διπλωματική λύση στη βάση του win-win ή και ταυτοχρόνως του loose loose.

Η Ελλάδα ως ένα διαφορετικό ανεξάρτητο Κράτος με κοινές πολιτιστικές ρίζες οφείλει να ενισχύσει διπλωματικά και όπως αλλιώς μπορεί την λύση που θα επιλέξει ο κυπριακός λαός και να σταματήσει τις πολιτικές εθνικοπατριωτικές φανφάρες πριν την απόφαση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ειδάλλως το μόνο που κάνει είναι να δυσχεραίνει τις εξελίξεις σε κάτι που δεν έχει την εξουσία και τις ευθύνες από το διεθνές δίκαιο για να την αφορά, ασκώντας τη γνωστή πολιτική του καναπέ…