ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ιχθυοκαλλιέργεια ανοιχτής θάλασσας στη Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα από την Onex Technologies Inc με τεχνολογία Lockheed Martin

Μια πρωτοποριακή από πλευράς τεχνολογίας και σημαντικού ύψους επενδυτική πρόταση έχει φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Aφορά την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και βασίζεται σε μια επαναστατική τεχνολογία για την ιχθυοκαλλιέργεια ανοιχτής θαλάσσης, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο (έχει ήδη εφαρμοστεί σε περιοχές όπως η Χαβάη, Μέση Ανατολή, κ.ά).

Για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ύψους 50 εκατ. δολ. της Οnex Technologies Inc, με την τεχνολογική υποστήριξη της Lockheed Martin, είναι ήδη ενήμερη η ηγεσία του Invest in Greece και το γραφείο του πρωθυπουργού. Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση και ανάπτυξη της μεγαλύτερης εταιρείας νέου τύπου ανοιχτής θαλάσσης ιχθυοφάρμας στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα. Στόχος είναι να παράγει ψάρια με μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα αντίστοιχα άγρια, πιο γευστικά και με εγγύηση καθαρότητας μέσα από μια διαδικασία βιολογικής ανάπτυξης. 

Όπως εξηγεί ο Δρ.  Γρηγόρης Κουτσογιάννης, Δ/ντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για το ΝΑΤΟ & την Ηπειρωτική Ευρώπη της Lockheed Martin IS&GS, "μέσω της ιδιωτικής επένδυσης της ONEX Technologies Inc, θα δοθεί η δυνατότητα να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας για την Ελλάδα και μάλιστα σε μια αναδυόμενη αγορά, αναπτύσσοντας ένα εξαγώγιμο προϊόν το οποίο δύναται να προωθηθεί και να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή η αρχική εγκατάσταση μπορεί να δημιουργήσει υψηλής εξειδίκευσης και μόρφωσης (Msc, PhD) θέσεις εργασίας όπως και περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση σε εργατικό δυναμικό. Για την εν λόγω εγκατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούμε να συνεργαστούμε με τοπικό ερευνητικό οργανισμό καθώς και με κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λειτουργιών και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Περαιτέρω, κατά τη λειτουργία, έχουμε διαπιστώσει ότι επωφελούνται και οι τοπικές αλιευτικές ομάδες λόγω της αύξησης των άγριων ψαριών και της βελτίωσης των υποδομών". 

Η τεχνολογία «mobile fish-pen» (κινούμενο καλάθι ιχθυοκαλλιέργειας) θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οι κύριες συνθήκες από τεχνικής πλευράς είναι η αυτοματοποίηση και η αξιοπιστία. Η αυτοματοποίηση επιτρέπει στο ψάρι να μεγαλώσει σε περιβάλλοντα όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να εργαστεί, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις λειτουργικές παραμέτρους ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ποιότητα του ψαριού. Η αξιοπιστία εξασφαλίζει ότι οι λειτουργίες δεν θα διαταραχθούν. Όπως τονίζει ο Δρ. Κουτσογιάννης "η Ελλάδα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την επιτυχία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Σημεία κλειδιά για την επιλογή της Ελλάδας ώστε να δεχθεί την πρώτη -σε ολόκληρη τη Μεσόγειο- εφαρμογή της τεχνολογίας αποτέλεσαν η εξαιρετική ποιότητα του νερού σε Αιγαίο και Κρήτη, η τοπική πρόσβαση σε κορυφαίους ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας και η ευρεία προσφορά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού".

Ψάρια "ελεύθερης βοσκής" για εξαγωγές στη διεθνή αγορά  

Αναγνωρίζοντας το κενό στις αυτόνομες τεχνολογίες fish-pen ανοιχτής θαλάσσης, η Lockheed Martin εφάρμοσε τις τεχνολογίες που διέθετε αξιοποιώντας δορυφορικές επικοινωνίες, τεχνολογίες τηλεπισκόπησης (remote sensing), ρομποτική, λογισμικό διοίκησης ελέγχου και επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης, ώστε να ελέγχονται από μακριά οι συνθήκες εντός του fish-pen. Ένας διαχειριστής στη στεριά στέλνει εντολές μέσω ενός H/Y (laptop/tablet).Οι εντολές μεταδίδονται στην κινητή «εγκατάσταση» η οποία «περιφέρεται» στα ανοιχτά χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνιών της Lockheed Martin. Στην κινητή «εγκατάσταση» οι εντολές συνεπάγονται εκτέλεση εργασιών (όπως το τάισμα των ψαριών) καθώς και ενημέρωση για το status (ακόμη και video) που λαμβάνει ο διαχειριστής στη στεριά. Το σύστημα αποτελείται από μια κινητή μονάδα (fish-pen) η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» που περιφέρεται με τα ρεύματα του ωκεανού και λειτουργεί περίπου όπως ένας δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από την γη. Το κινούμενο σύστημα επιλύει τα πιθανά προβλήματα της επίδρασης στην ποιότητα του νερού και της επίδρασης στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς και βελτιώνει την υγεία και ανάπτυξη των ψαριών.

ONEXTechnologies Inc, νέα επένδυση 50 εκατ. δολ.

Τα ψάρια αυτής της τεχνολογίας έχουν παρομοιαστεί με τα ζώα «ελευθέρας βοσκής». Η ιχθυοκαλλιέργεια ανοικτής θαλάσσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη πηγή θαλασσινών ικανή να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση αλλά και να επηρεάσει τις ποσοστώσεις επιτρεπόμενης αλιείας που σκοπό έχουν να προστατέψουν τα άγρια είδη. Η παγκόσμια αγορά θαλασσινών ξεπερνά τα 200 δις. δολ. το χρόνο. Χάρη δε στην ολοένα αυξημένη ζήτηση, εκτιμάται ότι έως το 2018 θα ξεπερνά τα  400 δις δολ. ανά έτος. Ωστόσο το 90% των μεγάλων ψαριών έχει εξαφανιστεί από τους ωκεανούς, ενώ ο πληθυσμός του 25% των «άγριων» ψαριών έχει καταρρεύσει. Η αλιεία άγριων ψαριών συρρικνώνεται εξαιτίας φυσικών περιορισμών. Ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθεί η ζήτηση είναι μέσω υδατοκαλλιεργειών. Οι τελικοί καταναλωτές των εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινών είναι εκλεπτυσμένα εστιατόρια, sushibars κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, πρόεδρο & δ/ντα σύμβουλο της ΟΝΕΧ, στην πρώτη τριετία προγραμματίζεται να εκτραφούν δύο είδη ψαριών, μαγιάτικο και φαγκρί, και οι επενδύσεις ανέρχονται στο ύψος των περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ προβλέπεται η απόδοση της επένδυσης μετά την πρώτη πενταετία. Στο πλάνο δεκαετίας οι επενδύσεις δεκαπλασιάζονται, αφού μετά τα 3 έτη η εταιρεία φιλοδοξεί να προχωρήσει και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο αλλά και σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται και με εξαφάνιση. Όπως τονίζει, "η προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Ελλάδα το σημείο αναφοράς αυτής της επένδυσης και δραστηριότητας. Μια δραστηριότητα κατά κανόνα εξαγωγική, με απασχόληση υψηλού μορφωτικού επιπέδου προσωπικού, με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, περιβαλλοντική και αειφόρος, σε στενή συνεργασία με μία από τις ηγέτιδες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, όπως η LockheedMartin. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μέσα σε 3-5 μήνες την εγκατάσταση του πρώτου πιλοτικού σταθμού και αρχικών υποδομών ύψους περίπου 15 εκατ. δολ.".

Στόχος της Onex, η οποία θα συστήσει για τον σκοπό αυτό θυγατρική με την επωνυμία Nermonia, είναι να ενταχθεί η συγκεκριμένη επένδυση στις διαδικασίες του fast track για την άμεση ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται. H εταιρεία έχει την στήριξη των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών και μπορεί να ξεκινήσει με την τοποθέτηση των πρώτων κλωβών το φθινόπωρο του 2014. 

Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα σε πρώτη φάση και το 90% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές. Θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της η εταιρεία μετά την πρώτη πενταετία, με βασική επιδίωξη ο έλεγχος αυτών των νέων δραστηριοτήτων να γίνεται από την Ελλάδα, που μπορεί να αποτελέσει ένα τεχνολογικό hub για τέτοιου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες.