ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για την οικονομία καταγράφει το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης GMCCI – Οικονομική Συγκυρία.



Ωστόσο, οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες για τις εξελίξεις στους παραγωγικούς συντελεστές.

Οι συχνές αλλαγές του φορολογικού συστήματος είναι ο κυριότερος ανασχετικός παράγων στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η γενική εικόνα που προκύπτει από την έρευνα στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΣΜΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2014 είναι ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει,επίσης, να σημειωθεί ότι από την έρευνα καταγράφηκε σημαντική μεταβολή των προσδοκιών των επιχειρήσεων επί τα βελτίω. Ο μέσος όρος των διαφορών «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία διευρύνθηκε από 43,0 σε 48,7.

Η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ευοίωνες προβλέψεις για την ανεργία, ενώ μετριάστηκε από την απαισιοδοξία για τις εξαγωγές. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες που καταγράφει η έρευνα αφορούν το επόμενο δωδεκάμηνο και δεν σηματοδοτούν κατ’ ανάγκη άμεση βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

GMCCI – Οικονομική Συγκυρία
(Μέσος όρος διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων)



Όπως και στην προηγούμενη έρευνα, η αισιοδοξία που καταγράφηκε όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες, δεν συνεχίζεται στο μέτωπο της βελτίωσης των παραγωγικών συντελεστών. Ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων μειώθηκε από 34,6 σε 33,1. Οι κυριότερες παράμετροι που συνέβαλαν σε αυτό ήταν η απότομη επιδείνωση των προβλέψεων για την αποτελεσματικότητα της εργασίας και για τις δημόσιες υποδομές. Από την άλλη πλευρά, θετική ήταν η βελτίωση των προσδοκιών για τη χρηματοδότηση.




GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές
(Μέσος όρος διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων)
  




Όσον αφορά τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση, οι σύμβουλοι αποδίδουν τη μεγαλύτερη σημασία στις συχνές αλλαγές του φορολογικού συστήματος. Ο παράγων αυτός, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος και το προηγούμενο τρίμηνο, είχε σκορ 4,46 με μέγιστο το 5,00. Ακολούθησαν η αναποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και η υψηλή φορολογία. Στη πρώτη πεντάδα, με σκορ υψηλότερο του 4,0, περιλαμβάνονται, επίσης, η έλλειψη συνέχειας στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και η στενότητα κεφαλαίων, δανειακών και μη.

 Οι ανασχετικοί παράγοντες στην επιχειρηματική δράση





Μεθοδολογία...




Ο ΣΕΣΜΑδημιούργησε ένα νέο δείκτη, το Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ (Greek Management Consultants Confidence Index - GMCCI), ο οποίος έχει δύο συνιστώσες.


Η πρώτη, GMCCI – Οικονομική Συγκυρία, αποτυπώνει τις προσδοκίες των διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο.

Η δεύτερη, GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές, καταγράφει τις εκτιμήσεις τους για τις μεταβολές στη διαθεσιμότητα και στην ποιότητα των βασικών παραγωγικών συντελεστών, ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό, τις συνθήκες χρηματοδότησης, τις δημόσιες υποδομές, την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο. Η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην έξοδο από την ύφεση, στην επιχειρούμενη αλλαγή του προσανατολισμού και στη μακρόπνοο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, η συνιστώσα αυτή του GMCII έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Και οι δύο υποδείκτες καταρτίζονται από δεδομένα που προέρχονται από τριμηνιαίες έρευνες στα μέλη και στελέχη των επιχειρήσεων–μελών του ΣΕΣΜΑ και προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων.

Επιπλέον, οι έρευνες καταγράφουν τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση. Το τμήμα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί απηχεί την εμπειρία συμβούλων που παρέχουν υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και συνεπώς είναι σε θέση να γνωρίζουν τους όποιους ανασταλτικούς παράγοντες.

Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλής και υπεύθυνος της έρευνας ο κ. Βασίλειος Ρεγκούζας, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΣΜΑ.


Ο ΣΕΣΜΑ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 54 εταιρείες–μέλη, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη, Έλληνες επιστήμονες, και πραγματοποιούν περισσότερο από €250 εκ. ετήσιο κύκλο εργασιών, έχοντας επενδύσει άνω των €70 εκ. ελληνικής προέλευσης κεφάλαια.

Κύριος στόχος του ΣΕΣΜΑ είναι η ανάπτυξη και διεύρυνση της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και η ενίσχυση και παγίωση της αξιοπιστίας και της προστιθέμενης αξίας των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της επιχειρηματικής υποστήριξης, τόσο στον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.