ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ



Δημοσιεύτηκε 15 Οκτ 14

Δύο ημέρες πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν αρκετές για να επικρατήσει ο πανικός στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το περίεργο είναι πως μία παγκόσμια κρίση σύσσωμη η πολιτική ηγεσία το μετέτρεψε σε εθνική ήττα. Για την αξιωματική αντιπολίτευση και τους ομοϊδεάτες της είναι φυσιολογικό για όλα να φταίει η Κυβέρνηση που οφείλει να εξαγγείλει εκλογές αν είναι δυνατό και αυτή την εβδομάδα. Για την Κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη της χώρας είναι λυπηρό η επικράτηση του πανικού και η υλοποίηση της στρατηγικής του πολιτικού αντιπάλου της.

Ο Howard Ward της GAMCO INVESTERS με δηλώσεις του στο Bloomberg διαπιστώνει ως κύρια αιτία του πανικού και της πτώσης του S&P 500 στα επίπεδα του Απριλίου τη διασπορά του ιού Ebola εκτός της Δυτικής Αφρικής. Ένας θανατηφόρος ιός για τον οποίο ο δυτικός πολιτισμός δεν έχει αναπτύξει αμυντικό μηχανισμό και ενδεχομένως να επιφέρει κοινωνικές συνέπειες σε περίπτωση διάδοσής του. Περιορισμός μετακινήσεων, απουσίες από την εργασία, πτώση της κατανάλωσης και κυριαρχία του πανικού δεν είναι λίγο για να κυριαρχήσει ο φόβος στις αγορές. Ο Εbola έχει πλέον επικρατήσει κατά τον κ.Ward της διάστασης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Αυτή  τη διάσταση θεωρεί ο Anton Troianovski με δηλώσεις του στη Wall Street Journal την αιτία που τα χρηματιστήρια διαπιστώνουν και προσπαθούν να επιβάλλουν τη λύση με τον τρόπο τους. Τα χαμηλά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων των χωρών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας έκαναν τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, την ατμομηχανή του ευρώ, απρόθυμες να χαλαρώσουν τη σφιχτή οικονομική πολιτική, τη χαλάρωση των περιορισμών και την αύξηση της κατανάλωσης. Μετά και τη συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, της κα.Lagarde και του κ.Schäuble, φαίνεται ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα συμπορευτεί με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην τελική της φάση. Η Γαλλία και η Ιταλία επιθυμούν τη χαλάρωση των ασφυκτικών περιορισμών σε ελλείμματα, η Γερμανία επιθυμεί την πρόοδο των δομικών αλλαγών σε εργατικές νομοθεσίες,  και οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη Γερμανία να καταναλώνει για να αυξηθεί η ζήτηση και να τονωθούν οι οικονομίες. Η κα Μέρκελ θέλει να φανεί συνεπής με την πολιτική της και να ισοσκελίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της και οι πρωθυπουργοί των κρατών της Μεσογείου θέλουν να φανούν συμπαθείς με τους ψηφοφόρους τους που δεν αντέχουν άλλο αρνητικά νέα σε ανεργία και κατανάλωση. Η άνοδος στα spreads αναμφισβήτητα προκαλεί τη λήψη αποφάσεων από όλες τις πλευρές. Αποφάσεις για αλλαγές, αποφάσεις για κατανάλωση. Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα είναι ένα θέμα που στις επόμενες ημέρες θα φανεί υποχρεωτικά όταν τα πράγματα γίνουν λίγο χειρότερα αν η αιτία της κρίσης στα χρηματιστήρια είναι αυτή. 
Ο κ.Ντράγκι που πριν από δύο χρόνια δήλωνε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι ίσως χρειαστεί, ενδεχομένως και να επιστρατευτεί στις επερχόμενες ημέρες πολέμου.

Υπάρχει και η τρίτη άποψη του Steve Massocca του Wedbush Equity Management στο CNBC σύμφωνα με την οποία όλα τα οικονομικά μεγέθη είναι θετικά στις ΗΠΑ, η αύξηση του  ΑΕΠ, τα κέρδη εταιρειών όπως η Citibank και η Intel και η πτώση είναι απλώς θέμα ψυχολογίας και κυρίως διόρθωσης μετά από μήνες συνεχούς ανόδου με μία πτώση 8% από την κορυφή του S&P απόλυτα φυσιολογική. Ο Ebola είναι εκτός ελέγχου σε χώρες που δεν υπάρχουν γάντια προφύλαξης αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει θανάσιμη απειλή για τις δυτικές οικονομίες. 
Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει όποια από τις τρεις αιτίες αποδειχθεί αληθινή στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Oι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί είναι καλό να μην προσπαθούν με οτιδήποτε συμβαίνει να καρπωθούν πολιτικά οφέλη σπέρνοντας τον πανικό και την αποτυχία σε ένα λαό που έστω και σε ένα μέρος του τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθεί για μία καλύτερη ημέρα. Δεν καταστρέφεται η Ελλάδα τόσο εύκολα και σίγουρα όχι από το Χρηματιστήριο της. Δυστυχώς άλλη μία φορά για τους πλιατσικόλογους της που αναμένουν ως ύαινες...