ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ



Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου 2015 ήταν πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση να παραβρεθούν στην επίσημη ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από τον Γιώργο Παπανδρέου, στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Ο χώρος ήταν μικρός για τον αριθμό των ανθρώπων που προσήλθαν, παρόλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα ούτε παρατηρήθηκαν ακραίες συμπεριφορές. Η πλειοψηφία ήταν μεγάλοι σε ηλικία άντρες και γυναίκες, παλιοί ψηφοφόροι του προηγούμενου κινήματος του Αντρέα Παπανδρέου, αρκετοί 40άρηδες και μερικοί της νεότερης γενιάς, που ήταν και οι πιο ενθουσιώδεις σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. 


Το νέο κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου οικοδομείται τώρα, ως γέφυρα μετάβασης της προηγούμενης γενιάς στη νέα εποχή, ως σημείο αφετηρίας για τη νέα γενιά, με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού συστήματος σύγχρονων προδιαγραφών. Το τεστάρισμα των επικείμενων εκλογών είναι η αρχή για τη θεσμική εδραίωση του κινήματος στην πολιτική σκηνή σε μια κούρσα χιλιομέτρων που θα ακολουθήσει και είναι εμφανής η προσπάθεια να υπάρξει μια συγκροτημένη ομάδα σκυταλοδρομίας. Ο αρχηγός είναι ένας αλλά το ζητούμενο δεν είναι οι εκδηλώσεις προσωπολατρείας προς αυτόν αλλά η συνταύτιση σε ένα σύνολο με κοινή ιδεολογία, όραμα, σχέδιο και δράση. 


Ο λόγος που εκφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου με βάση το κείμενο της διακήρυξης του νέου κινήματος δεν ήταν λόγος υποσχέσεων αλλά ήταν η περιγραφή των προδιαγραφών της ίδρυσης και της ύπαρξής του. Απαιτείται όμως η άμεση συγκεκριμενοποίηση των όσων εκφράστηκαν στην 55λεπτη περίπου ομιλία διακήρυξης. Έγινε λόγος για αξίες, για συμμαχίες, για απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας που θα υλοποιήσουν ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε ο λογαριασμός της ζωής της γενιάς του παρόντος να μην εξοφλείται από τη γενιά ή τις γενιές του μέλλοντος. Έγινε λόγος για το τέλος του κύκλου της μεταπολίτευσης και το νέο πατριωτισμό που στηρίζεται στη συλλογική εκ των έσω αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο, με γνώμονα την Ελλάδα και όχι το προσωπικό όφελος, με στόχο το τέλος των πολιτικών λιτότητας. Έγινε λόγος  για τη συμμετοχική δημοκρατία, την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, την παρουσία και έκφραση της φωνής χιλιάδων πολιτών, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου για την παρουσία και έκφραση των δημοκρατών σοσιαλιστών.    


Η ρήση λέει «αμ’ έπος αμ’ έργον». Σημαντικό δείγμα γραφής του Κινήματος θα είναι, μεταξύ άλλων και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του. Οι απαντήσεις στο τι, πώς και με ποιους είναι καίριας σημασίας και αυτό συζητήθηκε και στα πηγαδάκια των παρευρισκομένων στην Πειραιώς το Σάββατο το απόγευμα, όχι τόσο σε μια αναζήτηση της σύνδεσης με τα προηγούμενα όσο κυρίως με τα επόμενα.