ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Με αποσκευές γεμάτες ιδέες και όρεξη για δημιουργία επέστρεψαν οι συμμετέχοντες του Educational Trip 2015

Με νέες εμπειρίες, ιδέες, γνώσεις και όρεξη για δημιουργία επέστρεψαν οι 24 φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Educational Trip 2015 στα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Αμερικής Stanford, UC Berkeley, MIT, Georgia Tech και UC San Diego...

Σκοπός του Προγράμματος είναι να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες και να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, εφοδιάζοντάς τους με σημαντικές γνώσεις και καινοτόμες πρακτικές προς αξιοποίηση στο δικό τους ακαδημαϊκό περιβάλλον και τη μετέπειτα καριέρα τους. Η φετινή διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε φοιτητές ελληνικών και κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να επισκεφθούν κορυφαία πανεπιστήμια, να παρακολουθήσουν μαθήματα και διαλέξεις με βάση τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, να συζητήσουν με καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες για τη σημασία της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε διεθνούς εμβέλειας εργαστήρια, όπως το ΜΙΤ Media Lab, ερευνητικά κέντρα όπως το Salk Institute και σημαντικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Apple, Facebook, Google, και Qualcomm.

Το Πρόγραμμα διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από το Corallia και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSA MIT), Georgia Tech (Georgia Tech Hellenic Society) και UC San Diego (HSAUCSD) και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, της Cisco, της Cyfield Development, της Merck, της Planetek Hellas, της Samsung Nanoradio, της Sunlight Systems, του gi-Cluster, του mi-Cluster και του si-Cluster.

«Όταν συμμετέχεις ενεργά στην κοινότητα ενός άλλου πανεπιστημίου για μερικές ημέρες, μόνο τότε καταλαβαίνεις σε τι διαφέρει από τη δική σου πραγματικότητα. Όσα και αν είχαμε δει, ακούσει ή διαβάσει, δεν συγκρίνονται με τα όσα μάθαμε βιώνοντας από κοντά πώς λειτουργεί το οικοσύστημα ενός από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Stanford», σημείωσαν οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Stanford, διαπιστώνοντας ότι «ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην ελληνική φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς πράγματα που στα κορυφαία πανεπιστήμια θεωρούνται δεδομένα, εδώ δεν μπορούμε καν να τα φανταστούμε να λειτουργούν, ωστόσο δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο πιστεύαμε πριν το ταξίδι, καθώς η ύλη των μαθημάτων είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή, και οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο σκέψης και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν.»

Εμπειρία ζωής χαρακτήρισαν το ταξίδι οι φοιτητές που επισκέφτηκαν του UC Berkeley και συγκεκριμένα ανέφεραν: «Ήταν μια εμπειρία που άλλαξε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Το συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των πανεπιστημίων - εταιρειών και φοιτητών είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό και εντελώς διαφορετικό απο την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι αποκτήσαμε εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν σε όλη την ακαδημαϊκή μας πορεία!»

Οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το MIT δήλωσαν μετά την άφιξή τους: «Το ταξίδι στην Αμερική ήταν μια εμπειρία ζωής για όλους μας. Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες μας εκεί, ανακαλύψαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, καθώς και τα στοιχεία που το ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα. Ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη γνώση που θα βελτιώσει το πανεπιστήμιο και θα το καταστήσει πιο ευνοϊκό απέναντι στους φοιτητές του. Τα εφόδια τα οποία συλλέξαμε μπορούν να συνοψιστούν με τις τρεις παρακάτω έννοιες: πρωτοβουλία, καινοτομία, αφοσίωση στο σκοπό.»

Στο Georgia Tech οι φοιτητές ανέφεραν για την εμπειρία που αποκόμισαν: «Το Educational Trip είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία που μας παρέχει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πώς λειτουργεί ένα εξελιγμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι φοιτητές και οι φοιτητικοί οργανισμοί και ομάδες μας ενέπνευσε ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού ακαδημαϊκού οικοσυστήματος.»

Για μια αξέχαστη εμπειρία έκαναν λόγο και οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το San Diego: «Το Educational Trip μας προσέφερε την ευκαιρία να βιώσουμε για μια εβδομάδα ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, να επισκεφθούμε εργαστήρια, ινστιτούτα και εταιρείες κολοσσούς και να γνωρίσουμε ξεχωριστούς ανθρώπους που βοήθησαν να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα της εκεί πραγματικότητας, αλλά και να περάσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ημέρες της ζωής μας.‏»