ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Στην αγορά τα προγράμματα ICT4Growth και Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ



 

Της Λέττας Καλαμαρά




 Μικρή ανάσα στην επιχειρηματικότητα στο 2013 αναμένεται να δώσουν δύο προγράμματα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το ICT4Growth και το πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, ετοιμάζονται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

  Ειδικότερα για τις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος ICT4Growth, όπου θα λάβουν μέρος εκτός από την ΚτΠ ΑΕ, ως φορέας υλοποίησης, αξιολογητές, επιχειρήσεις, στελέχη του δημόσιου τομέα με στόχο να τοποθετηθούν με τις  προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για το πρόγραμμα. Στις 10/1/2013 αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων με καταληκτική ημερομηνία στις 11/2/2013. Ήδη η ΚτΠ Α.Ε. ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Αξιολογητών για την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, που υπολογίζεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ δημόσια και ιδιωτική δαπάνη. 

  Το πρόγραμμα θεωρείται ως στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη από τη στιγμή που δίνει έμφαση στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Χαρακτηρίζεται ως "μίνι αναπτυξιακός" ειδικά για τον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν περισσότερες από 500 προτάσεις από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Στόχος είναι από τη μια πλευρά η ενδυνάμωση του κλάδου υπηρεσιών τεχνολογίας και από την άλλη η δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και περιεχομένου προστιθέμενης αξίας που θα αφορούν όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά. Όπως τονίζεται από στελέχη του συμβουλευτικού τομέα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ικανοποιητικά χρηματοδοτικά κίνητρα. Επίσης χρηματοδοτεί και το κόστος προσωπικού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
  
Τεχνικά προβλήματα που βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης μεταξύ των περιφερειών, του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το θέμα της δέσμευσης κεφαλαίων μέσω μεταφοράς πόρων από άλλα προγράμματα καθυστερούν μέχρι στιγμής την έναρξη του πολύ σημαντικού έργου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (2η δράση μέσω ΠΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το πρόγραμμα να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να αρχίσει να τρέχει μέσα στο 2013, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα από διάφορους τομείς. Το ύψος του προγράμματος, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, υπολογίζεται να φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ και το 80% του ποσού αυτού αφορά την ελληνική περιφέρεια. Οι πόροι αυτοί θα κατανεμηθούν σε διάφορες θεματικές ενότητες. Όπως τονίζεται από στελέχη των επιχειρήσεων, η αγορά "προσδοκά από αυτό το πρόγραμμα εν όψει και του πολύ δύσκολου 2013 που βρίσκεται μπροστά μας".    

ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Ανάπτυξης προς τις επιτροπές παραγωγής και εμπορίου και περιφερειακής ανάπτυξης της Βουλής σχετικά με το ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και τις εξελίξεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η υφιστάμενη κατάσταση δείχνει πως παρά την υστέρηση στο α ´ εξάμηνο του 2012, το ποσοστό απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αρχές Νοεμβρίου) διαμορφώνεται στο 45,3 % και είναι πλέον μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (44,3 %).     

Όπως τονίζεται αποσοβήθηκε ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για εφέτος, από την εφαρμογή του κανόνα ν+3 σύμφωνα με τον οποίο σε διάστημα τριών ετών από το χρόνο όπου έχει δεσμευθεί το αντίστοιχο ποσό στον κοινοτικό προϋπολογισμό, πρέπει να υποβληθεί αίτημα καταβολής των κονδυλίων. Το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων διαμορφώνεται στο 83%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των απορροφήσεων θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και θα αρχίσουν τώρα να υλοποιούνται.

Αναφορικά με 450 περίπου έργα της προηγούμενης περιόδου (2000-2006) για τα οποία υπήρχε κίνδυνος να επιστρέψει η Ελλάδα 800 εκατομμύρια ευρώ περίπου, φαίνεται πως ο κίνδυνος αυτός απεφεύχθη. Όμως δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί ο κίνδυνος ώστε να μην υπάρξουν απώλειες από την επόμενη ομάδα έργων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαρτίου του 2013. 

Όσον αφορά τα 181 έργα προτεραιότητας τα πιο προβληματικά συνεχίζουν και είναι η διαχείριση αποβλήτων, το Κτηματολόγιο και τα σιδηροδρομικά έργα. Σε απόλυτο νούμερο τα προβληματικά έργα φτάνουν τα 40 και σε αυτά προωθούνται σταδιακά project managers.  

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου για το θέμα δεν κατέληξε σε συμφωνία. Η τελευταία πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι που αυξάνει τον προϋπολογισμό για την Ελλάδα είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο οι θεματικοί στόχοι και οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. αλλάζουν δραστικά σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες. Οι προτεραιότητες αυτές είναι η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η βελτίωση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, της χρήσης και της ποιότητάς τους, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το ΕΤΘΑ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς,  στην προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων. Επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας εργατικού δυναμικού, η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, η επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, η ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.