ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

CNBC: GREECE BAIL OUT 28 FEB 2012


ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟ 2011 / INCREASE IN GREEK EXPORTS FOR 2011

Πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγών προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τονίζοντας πως οι Έλληνες εξαγωγείς το 2011 απέδειξαν ότι μπορούν μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να ενισχύσουν σημαντικά τη διεθνή τους δραστηριότητα, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου. Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει πως  τα  30 δις που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν εμπροσθοβαρή πορεία προς την πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να δεσμευθεί ένα ποσό της τάξης των €7 δις, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών, ουσιαστικά επαληθεύουν τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών του ΣΕΒΕ για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατά 9,4% για το 2011 συγκριτικά με το 2010. Η μείωση των εισαγωγών για δεύτερο συναπτό έτος κατά 13,2%, οδήγησε στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 28,2%, ενώ σε αξία διαμορφώθηκε στα €15,9 δις. σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές με πετρελαιοειδή σημείωσαν αύξηση κατά 37% συνολικά για το 2011. Εκτός από τα πετρελαιοειδή, αύξηση καταγράφηκε στα βιομηχανικά προϊόντα, κατά 11,4% και στα αγροτικά προϊόντα κατά 5,1%, ενώ οι εξαγωγές πρώτων υλών μειώθηκαν κατά  6,2% το 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές για το 2011 (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) ανήλθε σε €215,2 δις.Οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή) εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2011 ανέρχονται σε 10,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της εξαγωγικής επίδοσης της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται σαφώς μόνο στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στην μείωση του ΑΕΠ. Οι ελληνικές εισαγωγές αντίστοιχα, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το ίδιο έτος ανέρχονται σε 19,5%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το εμπορικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σε 9,1% για το 2011, μειωμένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Federation of Exporters of Northern Greece (APR) suggests a policy of exports stressing that Greek exporters in 2011 proved that they can overcome adversities and strengthen significantly their international activities with a record rise despite difficult economic environment. APR notes that 30 billion euro that will be used to recapitalize Greek banks should have a front-loading direction towards to real economy and in particular to productive and exporting businesses...

BLOOMBERG: GREEK CDS GROSS VALUE $70B / 28 FEB 2012


REUTERS: S&P FOR GREECE 28 FEB 2012


“ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ” ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ!

του
Μίμη Ανδρουλάκη

Ο νέος πατριωτισμός του Made in Greece! Η Ελλάδα των παραγωγών, των καινοτόμων, των δημιουργών, η Ελλάδα των νέων “Αργοναυτών”, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αριστείας μπορεί και πρέπει να υπερκεράσει την “Ελλάδα” της μιζέριας, του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της καταστροφής και αυτοκαταστροφής, της υστερικής δημαγωγίας! Καιρός να τελειώνουμε με την επιτάφια θρηνολογία!

Μετά το PSI τι; Μετά τον τερματισμό, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα της θεμελιώδους αβεβαιότητας “χρεωκοπία και κατάρρευση προς τη δραχμή”, τι; Μετά τι; Η αναδιάρθρωση και η διαγραφή χρέους είναι μόνο μια σημαντική μάχη. Ο πόλεμος είναι μπροστά. Το καθοριστικό του μέτωπο έχει όνομα: Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο. Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής  με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση πέρα από τους σημερινούς διαχωρισμούς. Εθνική Επιτροπή υψηλού κύρους και ειδικής επιχειρησιακής ικανότητας για τη χάραξη και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με by pass σε μεγάλο βαθμό των παράλυτων γραφειοκρατικών διεφθαρμένων μηχανισμών. Ο Πρόεδρός της θα είναι είναι ισχυρή προσωπικότητα με αναγνωρισμένες αναλυτικές, εκτελεστικές και επιχειρηματικές ικανότητες και χρήσιμο θα ήταν να είναι αντιπρόεδρος της εκάστοτε κυβέρνησης της επόμενης τουλάχιστον πενταετίας αποκλειστικά για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Το πείραμα “Παπαδήμου” πρέπει να επαναληφθεί στην ηγεσία και τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης. Η Βουλή των Ελλήνων με Ειδικό Ψήφισμα θα εγκρίνει με καταλυτική πλειοψηφία το Εθνικό “Μνημόνιο” Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης - Συνοχής και θα το υποβάλει στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Κοινοβούλια των κρατών - εταίρων, στο Ευρωκοινοβούλιο, για να στηριχτεί στα πλαίσια ενός Νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και Συνοχή, προϋπόθεση για την ψήφιση και την αποτελεσματική λειτουργία της νέας Δημοσιονομικής Συνθήκης.

500.000 νέες θέσεις εργασίας με βάσιμους υπολογισμούς σε δέκα χρόνια, σε εξωστρεφείς καθιερωμένους και νέους ανερχόμενους τομείς (rising stars) της πραγματικής οικονομίας. Το πιο δυναμικό “περιουσιακό” στοιχείο της χώρας είναι οι νέοι της και σ’ αυτούς πρέπει να ενθαρρύνουμε το ένστικτο της δημιουργίας, της καινοτομίας, της έξυπνης εργασίας, του επιχειρείν, του αγώνα της ζωής. Σταδιακός αναπροσανατολισμός 300.000 τουλάχιστον σημερινών επαγγελματιών, μισθωτών και επιστημόνων από τομείς φθίνοντες αντιπαραγωγικούς, μη βιώσιμους, σε δυναμικούς τομείς προϊόντων και νέων υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για μια μαζική ανακατάταξη και μετατόπιση πόρων και ανθρώπων προς τους παραγωγικούς διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας. Είναι απαράδεκτη και μη βιώσιμη η κατάσταση όπου ένας σχετικά μικρός αριθμός παραγωγικών εργαζομένων, σε τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, σηκώνει πάνω του μια αντεστραμμένη πυραμίδα μη παραγωγικών και μη κοινωνικά αναγκαίων υπερδομών. Νέα επιχειρηματική τάξη, εξωστρεφής, μη κρατικοδίαιτη. Νέα μισθωτή εργασία. Η φούσκα που έσκασε ισοδυναμεί με μια “Χαμένη Δεκαετία”. Μαζί με τον αέρα κοπανιστό μιας “ανάπτυξης” βασισμένης στον υπερδανεισμό και τις εισαγωγές χάθηκαν εισοδήματα και θέσεις εργασίας και απομειώθηκε πλούτος σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και ασφαλιστικό “κεφάλαιο”. Ο χαμένος χρόνος και πλούτος μπορεί να ξανακερδηθεί! Φτάνει να το πάρουμε απόφαση. Το κατακτημένο επίπεδο της ζωής μας στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, η συνολική δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της κοινωνίας προς τους νέους και τους απόμαχους της εργασίας δεν μπορούν να υποστηριχτούν μέσο- και μακροπρόθεσμα από το υπάρχον αναπτυξιακό πρότυπο και το δημογραφικό προφίλ της χώρας. Είτε μας χαρίσουν το 100% των χρεών είτε με ευρώ είτε πολύ χειρότερα με τη δραχμή. Ή θα φτωχύνουμε ακόμα 30-40% για να μην αγοράζουμε ξένα προϊόντα και να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο πληρωμών μας, κάτι αδιανόητο και καταστροφικό ή με μεθόδους “πολεμικής οικονομίας”, με πολεμικού τύπου task force θα διευρύνουμε την παραγωγική και εξαγωγική βάση της χώρας.

Τρίτη λύση δεν υπάρχει. “Δωρεάν γεύμα” είναι ανέφικτο. Αυτός είναι ο νέος παραγωγικός πατριωτισμός. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί, αισθάνεται ταπεινωμένος όταν η Ελλάδα είναι στο “doing business” πίσω από την Υεμένη και την Παπούα-Νέα Γουινέα (World Bank). Είναι ψευτοπατριωτισμός της δεκάρας να αποδέχεσαι η Ελλάδα να είναι στη θέση 90 στον παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας όταν ακόμα και η δική μας Κύπρος είναι πενήντα θέσεις πιο πάνω, όταν οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι Φιλανδία (4), Γερμανία (6), Ολλανδία (7) ενώ οι άλλες περιφερειακές χώρες είναι Ιρλανδία (29), Ισπανία (36), Ιταλία (43), Πορτογαλία (45). Ο Νέος Πατριωτισμός απαιτεί η Ελλάδα σε μια δεκαετία να προσεγγίσει τη θέση 30. Είναι ρεαλιστικό υπό προϋποθέσεις. Κι άλλα έθνη γνώρισαν την ταπείνωση της χρεωκοπίας και της ιστορικής οπισθοδρόμησης κι όμως ανασυντάχθηκαν, αναγεννήθηκαν κι έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Και η Ελλάδα του μαύρου ‘97, της πτώχευσης, του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου και της ταπεινωτικής ήττας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο, ανασυντάχθηκε με το 1909 και διπλασιάστηκε μέσα από τους Βαλκανικούς πολέμους...

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΟΡΚΟΣ / THE OATH

«Ο όρκος μου δεν μου επιτρέπει να δεχτώ την επιλογή μιας περιπέτειας», είπε η Καγκελάριος Α. Μέρκελ, υπονοώντας τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την κατάρρευση της Ευρωζώνης, ενώπιον της Γερμανικής Βουλής, η οποία υπερψήφισε τη βοήθεια προς την Ελλάδα με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Έλληνες πολιτικοί τηρήσουν τον όρκο τους και καταφέρουν να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δυσπιστούν γιατί έχουν καταλάβει πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη ελέγχεται από ένα σαθρό υποσύστημα που τρώει τα σωθικά της χώρας. Βλέπουν πως γίνονται βήματα ώστε αυτή η σαπίλα να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει όμως αγωνία, γιατί τυχόν αποτυχία της Ελλάδας σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια θα κοστίσει όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της Ευρωζώνης και των φορολογούμενων πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης. Υπάρχει η ευκαιρία για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, της δημοπράτησης μεγάλων επενδυτικών έργων (Ελληνικό, ενέργεια, λιμάνια, τουρισμός κ.ά.) και της διαπραγμάτευσης για την αξιοποίηση των € 14 δις των Ευρωπαϊκών Ταμείων για έργα υποδομών, με την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Αρκεί να μην επικρατήσουν και τώρα η νοοτροπία της μίζας, των φωτογραφικών διαγωνισμών, των υπερτιμολογήσεων και άλλων παρόμοιων. Κρίσιμο στοιχείο είναι και η επανεκκίνηση της τραπεζικής χρηματοδότησης κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Η επαναφορά των αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης. Υπολογίζεται πως 65 δις ευρώ διέρρευσαν τα δύο τελευταία χρόνια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ άλλων και τα λεφτά αρκετών πολιτικών, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Από κει και πέρα όμως ουδέν.    

"My oath will not allow me to accept the choice of an adventure" said Chancellor Angela Merkel inside the German Parliament, suggesting the failure of Greece and the collapse of Eurozone. Germans voted for aid to Greece with 496 votes, 90 against and 5 abstentions. The question is whether the Greek politicians will honor their oath and manage to overcome the country's crisis. Europeans distrust Greek politicians because they understand that the Greek political system and the public opinion is controlled by an unstable subsystem that “eats” the guts of the country. They see that some steps are made so that the rot to be addressed. But there is anxiety because any failure of Greece in this second attempt, it will cost not only in our country but throughout the euro area and the taxpayers of the rest of Europe. There is now the opportunity to accelerate the privatization tender of large investment projects (Old airport of Athens, energy, ports, tourism, etc.) and negotiate to use the € 14 billion of European funds for infrastructure projects, with the inflow of foreign direct investment playing a catalytic role. Just do not prevail again the bribing culture, fixed competitions, and usual overpricing. The crucial point is the restart of bank financing primarily to businesses. Returning Greeks savings to the banking system is necessary also for the recovery of bank financing. An estimated 65 billion euro has been leaked the last two years from the Greek banking the system. Among others money of several Greeks politicians as it has been admitted by the Minister of Finance. Beyond that nothing more.

EUROPE 27 FEB 2012


ECONOMIST: CHINA


CNBC: G20 EUROZONE CRISIS 27 FEB 2012


CNBC: GEROULANOS / GREEK COMPETITIVENESS: A HUGE ISSUE / 27 FEB 2012


BLOOMBERG: DASKALOPOULOS 24 FEB


ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ / ΝΕW ERA

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται πραγματικότητα αύριο με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Έπρεπε να έρθουν οι μισητοί ξένοι ειδικοί της οικονομίας για να αναδείξουν τη ληστεία του Ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια ανενόχλητα. Να καταδειχτεί ότι τουλάχιστον 4 δις το χρόνο ήταν οι υπεσυνταγογραφήσεις για φάρμακα προφανώς αχρείαστα, εξασφαλίζοντας ένα πάρτι φαρμακοβιομηχανιών, ιατρών και φαρμακοποιών. Δυστυχώς, για αυτό η πλειονότητα των ΜΜΕ σιωπούσε αφήνοντας κάποιους να βουλιάζουν τη χώρα στα χρέη της και τους πολίτες να καταναλώνουν φάρμακα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους χρειάζονταν. Το αξιοσημείωτο επιπλέον ήταν όλοι οι προκάτοχοι Υπουργοί Υγείας σιωπούσαν ή εξουδετερώνονταν με συνοπτικές διαδικασίες, αμελώντας προφανώς τα καθήκοντα τους. Ας ελπίσουμε πλέον ότι με την εύκολα ελεγχόμενη ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι Έλληνες ασθενείς θα περιοριστούν στους αντίστοιχους του ίδιου με εμάς πληθυσμού Βελγίου, που εξάλλου δεν έχουν ήλιο και θάλασσα για να παρηγορούνται και οι Έλληνες ιατροί θα ξαναθυμηθούν τον όρκο κατά την αποφοίτηση τους και την αποδεδειγμένα αποτελεσματική ιατρική του Ιπποκράτη ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει «σε όσους γιατρούς υπάρχει φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και ο έρωτας για την επιστήμη» …

Mandatory electronic prescribing becomes a reality in Greece tomorrow with the voting of the relative Law. We should have the hated foreign experts of economy to come to show off the heist of the Greek government and the insurance funds of workers that took place in recent years without harassment. They had to come to demonstrate us that at least 4 billion euro per year was apparently unneeded medicines, ensuring a party for drug companies, doctors and pharmacists. Unfortunately, for most of media there was silence, leaving the country to sink into debt and citizens to consume drugs in some cases that they were not needed. The significant was that predecessors Health Ministers were either undermined quickly or remaining silent, apparently neglecting their duties. Hopefully now that electronic prescriptions are easily controlled, Greeks patients will be limited to the same percentage of Belgium which has a respective population of us, while missing our sunshine and sea. Moreover Greek doctors will remind again the oath, with its proven effective medicine, of Hippocrates that gave at their graduation, who had said "in those doctors they have charity, there is love for science" ...

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΟΛΙΩΝ / BEENS REVOLUTION


ΑΛΛΑΓΗ / CHANGE OF GREECE

Είναι παγκόσμιο αξίωμα ότι μία αλλαγή χρειάζεται ένα εξωτερικό ερέθισμα για να συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή μίας σηπτικής κατάστασης. Ουδέποτε μπορεί να αντιστραφεί από μόνη της. Αντίθετα η επιδείνωση της είναι η τροφή της. Στην περίπτωση της Ελλάδας επιχειρείται για άλλη μία φορά η αλλαγή της φυσικής. Οι ίδιοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και πνευματικοί μέντορες τους, που καταλήστευσαν την Ελλάδα προσπαθούν τώρα να την σώσουν. Οι ξένοι γνωρίζουν πως ο λύκος δεν μπορεί να γίνει πρόβατο και το χειρότερο να οδηγήσει τους υπόλοιπους στην σωτηρία. Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε να κυβερνάτε από κάποιον που δεν ανήκει  στο σύστημα εξουσίας που οδήγησε την χώρα στο σημερινό ξεπεσμό. Το ΔΝΤ μπορεί να αναφέρει ότι το 2013 θα σταματήσει η ύφεση, η Ελλάδα μπορεί να γράφει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης να ετοιμάζονται προς εξόρυξη αλλά όλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Παραμένουν επιφυλακτικοί γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει κοινωνική και εθνική συνείδηση. Η πατριδοκαπηλία βέβαια περισσεύει αλλά είναι εμφανέστερο ότι πηγάζει από ιδιοτέλεια και θυμίζει την ίδια εθνικοφροσύνη που έστειλε τον Καποδίστρια στο θάνατο και τόσους άλλους «προδότες».  Οι ξένοι βλέπουν ότι οι κατέχοντες τις εξουσίες ελπίζουν στο χτες, στη συναλλαγή, στο πλουτισμό μαζί με ένα μεγάλο μέρος του λαού που πλούτισε ομοίως χωρίς να κοπιάσει. Βλέπουν ακόμα ότι οι Έλληνες είναι τόσο αδίστακτοι που δεν διστάζουν να σκοτώσουν άλλους Έλληνες, γυναίκες και παιδιά, στο υπόγειο του μετρό βυθίζοντας τη χώρα τους ακόμα πιο χαμηλά. Το μόνο που επιζητούν είναι εξουσία και χρήμα. Πώς λοιπόν να έρθει η ανάπτυξη στη σήψη;
It is a world axiom that a change needs an external stimulus so as to happen. The same goes for changing a septic condition. It can never be reversed by itself. On the contrary deterioration is its food. In the case of Greece it is attempted once again a change in physics. The same politicians, businessmen and their spiritual mentors who plunder of Greece are now trying to save it. Foreigners know that the wolf cannot guard sheep and the worst lead them to salvation. So Greece came to be ruled by someone who does not belong to the system of power that led our country in today's decline. IMF may indicate that in 2013 the recession will end, Greece can already have primary surpluses, oil of Crete and Ionian Sea is ready for mining, but all remain skeptical. They remain skeptical because they see that social and national consciousness does not exist. Nationalism exceeds but it is certainly obvious that it stems from selfishness and reminds the same nationalism that sent to death Greece first Prime Minister Kapodistrias in the past and so many other "traitors" later on. Foreigners see that the ones who are holding powers keep their last hope for transaction and enrichment along with a large proportion of people who became rich without trying too much. They see that Greeks are so unscrupulous that they do not hesitate to kill other Greeks, women and children, in underground metro plunging the country even further. What they only seek is power and money. So how development can come in sepsis?

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΔΝΤ: 2013 ΤΕΛΟΣ ΥΦΕΣΗΣ / IMF: 2013 END OF GREEK RECESSION


CNN SWEDISH PM: GREEK POLITICAL "MELTDOWN"


CNN: BUILDING 21th CENTURY JOBS


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ / GREEK OIL & GAS

«Με την ευκαιρία ανακοινώνω ότι ήδη  κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η πρώτη προσφορά για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Μέχρι τις 2 Μαρτίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, μάλλον θα έχουμε και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις για την Ελλάδα, δυσάρεστες για άλλους που εύχονται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων της χώρας, επειδή οι ίδιοι δεν παίρνουν τις αμοιβές που έχουν ζητήσει με εκβιαστικό τρόπο από το Υπουργείο». Η δήλωση αυτή έγινε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Παρασκευή 24/2/2012. Είναι σαφές πως η επόμενη εβδομάδα είναι ένα ακόμη κρίσιμο επταήμερο για τη χώρα μας. Ειδικά οι Τετάρτη (29/2/2012), Πέμπτη (1/3/2012) και Παρασκευή (2/3/2012) επιφυλάσσουν σημαντικές ανακοινώσεις λόγω Συνόδου Κορυφής αλλά και σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας. Επίσης την επόμενη Τετάρτη (29/2/2012) αναμένεται να ανακοινωθεί η Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών όπως διαμορφώθηκαν μετά από εισήγηση της σχετικής ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε, από στελέχη του ΥΠΕΚΑ, εκπροσώπους των Ι.Γ.Μ.Ε, Τ.Ε.Ε, ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και τη δημόσια διαβούλευση που επακολούθησε.  Συμπερασματικά για την Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, το νερό φαίνεται να μπαίνει στο αυλάκι και να κυλάει γρήγορα και χωρίς αμφιβολία το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όσο και να το επιδιώκουν οι νοσταλγοί του χθές ποικιλοτρόπως.

"With the opportunity I announce that already have been submitted to the Greek Ministry of Environment, the first tender for seismic surveys in the Ionian Sea and south of Crete by one of the largest companies in the world. Until March 2, which is the deadline for submission of tenders, will probably have other surprises for Greece, bad for all others who wish to fail this national effort to harness the country's oil and gas because they do not get the fees have requested by blackmail the Ministry. "The above statement was made by the Secretary for Environment, Energy and Climate Change Mr. Maniatis on Friday 24/2/2012. It is clear that next week is another critical period of seven days for Greece. Especially Wednesday (2 / 29/2012), Thursday (01/03/2012) and Friday (02/03/2012) will unveil major announcements in EU Summit and important developments in the exploitation of natural resources of Greece by the Ministry of Environment. Also on next Wednesday (2/29/2012) will be announced the National Policy for the Development of mineral resources as elaborated upon the recommendation of a working group set up by ministry officials, representatives from IGME, TEE, GEOTEE, Association of Mining Enterprises and public consultation . In Conclusion for Greece in next week, the water appears to enter the groove and flows quickly while without a doubt the river does not turn back despite the fact that all the nostalgic of the past seek it by all ways.

ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ / BLACK SEA BUSINESS FORUM: "INCREASING TRADE AND INVESTMENT TO REACH GROWTH"

Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ διοργάνωσε ο ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να επεκταθούν στις αγορές του Παρευξείνιου τόξου, το Φόρουμ αποτελεί συνέχεια προηγούμενων που είχε διοργανώσει ο ΣΕΒ το 2009 και το 2010. Συμμετείχαν 33 εταιρίες από 12 χώρες της περιοχής και 55 ελληνικές εταιρίες που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για νέες συνεργασίες και συμφωνίες. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 250 επιχειρηματικές συναντήσεις από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν αρκετές νέες συμφωνίες. Ο Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε την στρατηγική σημασία των αγορών του Παρευξείνιου τόξου που, παρά τη διεθνή κρίση, διατηρούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.  Με 450 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, η περιοχή προσφέρεται για επενδυτικές και εμπορικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, των τεχνολογιών για το περιβάλλον, των κατασκευών και δομικών υλικών, της αγροτικής παραγωγής, της πληροφορικής, της φαρμακοβιομηχανίας και των υπηρεσιών υγείας, της χημικής βιομηχανίας, των συσκευασιών, των logistics. Στο Φόρουμ, έγιναν επίσης παρουσιάσεις για την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, για μηχανισμούς ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, για τα τραπεζικά εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και για τις τάσεις και εξελίξεις στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αλβανίας. Από την πλευρά του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ο κ. Α. Σαββάκης, γενικός γραμματέας του ΣΒΒΕ τόνισε πως πολλές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος εξακολουθούν να είναι εύρωστες οικονομικά παρά τη κρίση λόγω της εξωστρέφειας που τις διακρίνει. Η εμπορική και επενδυτική δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επομένως μέγιστης σημασίας η ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών με τις παρευξείνιες χώρες με στόχο την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη όλων των συμβαλλόμενων.


Black Sea Business Forum is organized by BSE in Thessaloniki in cooperation with the Federation of Industries of Northern Greece (FING), the Association of Exporters of Northern Greece (APR) and the Development Program of the United Nations (UNDP). With the aim of providing essential support to Greek enterprises willing to expand their export markets to Black Sea arc, Forum is a continuation of earlier ones staged by BSE in 2009 and 2010. 33 participating companies from 12 countries in the region and 55 Greek companies had the opportunity to discuss new partnerships and agreements. In total more than 250 business meetings from which will arise several new agreements. Vice President and Head of International Operations of BSE Athanase Lavidas stressed the strategic importance of Black Sea markets arc, despite the global crisis, maintain significant growth prospects. With 450 million potential consumers, the area is ideal for investment and commercial initiatives in the sections of energy and renewable sources, environmental technologies, construction and building materials, agricultural production, information technology, pharmaceutical and health services, the chemical industry, packaging, logistics. At the Forum, presentations were also made for export credit insurance mechanisms for strengthening the internationalization of Greek enterprises, banking tools to support exports and investment and on trends and developments in the markets of Russia, Ukraine, Turkey, Armenia and Albania. On the side of the Federation of Industries of Northern Greece, Mr. A. Savakis, general secretary of FING said that many businesses in Northern Greece is still robust despite the economic crisis because of the openness that distinguishes them. The trade and investment activity of Greek companies in countries of the wider Black Sea region contribute significantly towards this direction. It is therefore of paramount importance to strengthen business ties with Black Sea countries for social welfare and economic development of all parties.

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ / COINCIDENCES

Μία μέρα μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου και τις αντιδράσεις προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γερουλάνο από όσους έπληττε, συνέβη η ληστεία στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας οδηγώντας στην παραίτηση του Υπουργού, που όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Εχθές λίγες ημέρες μετά την επιμονή του Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη για διεξαγωγή των ετήσιων τακτικών κρίσεων για προαγωγές και αποστρατείες, στον ευαίσθητο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη φημολογούμενη υποψηφιότητα του ως εναλλακτική επιλογή για Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, έγινε η αποτυχημένη απόπειρα για μία δολοφονική επίθεση στο Μετρό της Αθήνας, Σάββατο απόγευμα, εναντίον αθώων πολιτών. Φυσικά σε περίπτωση επιτυχίας πέρα από τους νεκρούς και τους τραυματίες και το διεθνή διασυρμό της χώρας θα είχε ως αποτέλεσμα και την παραίτηση και ακύρωση του πολιτικού προφίλ του κ. Παπουτσή, αφήνοντας ανενόχλητο τον κ. Βενιζέλο στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι διεξάγεται μία ανηλεής μάχη, πίσω από τις κάμερες και χωρίς περιορισμούς, από την μία πλευρά τουλάχιστον, μεταξύ των «ανεπιθύμητων» πολιτικών και των φιλικών και εξυπηρετικών, αποδεικνύοντας για μία άλλη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας ότι ο διχασμός είναι η κορυφαία μας εκδήλωση ως έθνος…

One day after the enactment of the new sports law and the reactions of those been affected to the Minister of Culture and Sports Mr. Geroulanos, a robbery occurred in the Archaeological Museum of Olympia leading to the resignation of the Minister which was not been accepted by Prime Minister. Yesterday a few days after the insistence of the Minister of Protection of Citizen Mr. Papoutsis for conducting the regular officers’ annual crisis for promotions in the sensitive area of ​​the Greek Police and his rumored candidacy as an alternative for the Leader of PASOK, a failed assassination attempt took place with an attack on the Athens Metro, Saturday afternoon, against innocent civilians. Of course if it was successful above the dead and injured innocent Greeks and the international vilification of Greece it would result also in the resignation and cancellation of the political profile of Mr. Papoutsis and Mr Venizelos as the only solution for the leading of PASOK. All the above shows that it is carried out a relentless battle, behind the cameras, without limits for one side at least, among the "undesirable" Greek politicians and the friendly and helpful ones, demonstrating for one more time in history of Greece that division is the premium event in our nation...

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ; / 1 MILLION EURO QUESTIONS

Όπως διαφαίνεται δεν θα μάθουμε ποτέ τον ή την βουλευτή που νομίμως και ηθικώς φυγάδευσε 1.000.000 ευρώ. Την ώρα που κάποιοι συμπολίτες μας αναζητούν απεγνωσμένα μια εργασία, το σύστημα προστασίας 4-4-2  για άλλη μια φορά φαίνεται να επικρατεί.  Επιπλέον η απειλή των ανεξέλεγκτων αποκαλύψεων πάντα προστατεύει τον αυτουργό, φυσικό ή ηθικό. Τα ερωτήματα είναι πολλά, εκτός από το ποιος είναι. Και μάλλον στην αδυναμία των απαντήσεων των πολλών ερωτημάτων οφείλονται τα προσκόμματα. Ειλικρινά, ο λαός πια γυρίζει την πλάτη και αναρωτιέται πού τους βρήκαμε όλους αυτούς, που έχουν το θράσος να διεκδικούν, στις επόμενες εκλογές, την ψήφο μας και την υστεροφημία τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό βέβαια είναι και η σιγή ιχθύος των αρχηγών και επίδοξων αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων καταδεικνύοντας το μέγεθος της παρακμής μας…

It seems Greeks will never know his or her Senator that legally and morally sent 1,000,000 euro last year in the middle of the crisis in Switzerland. While many citizens are desperately seeking a job, the dirty protection system of 4-4-2 once again seems to prevail. Moreover, the threat of uncontrolled revelations always seems to protect the “executor”, physical or moral. The questions are many, apart from who they are. Probably the inability of many to give responses to questions is related with the ridiculous obstacles. Frankly, Greeks now turns their back and wondering where they found all those who have the audacity to claim, in the next elections, their vote and their posterity. Of particular concern however is the silent of political parties’ leaders and any aspiring leaders, demonstrating to the greatest extent our decline...

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

CNBC: IS CHINA NEXT GREECE? 23 FEB 2012


CNN FOR GREECE 23 FEB 2012


1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / 1st ENTREPRENEUR WEEK GREECE

Από τις 23 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η «1η Εβδομάδα Επιχειρηματιών στην Ελλάδα», με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων νέων επιχειρηματιών με πρωτοβουλία  του Hellenic Start- Up Association. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών σε συνεργασία με τον Αμερικανικό οργανισμό Entrepreneur Week, στο πλαίσιο του G20 Youth Summit. H Entrepreneur Week Greece πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης, και Παιδείας. Το Entrepreneur Week Foundation δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ  που έχοντας συνειδητοποιήσει πως η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση δημιουργούν ένα παγκόσμιο κίνημα προώθησής της και προαγωγής της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιχειρηματιών σε διεθνές επίπεδο. Θα ακολουθήσει τον Μάιο αντίστοιχη οργάνωση στις Βρυξέλλες. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα επιχειρηματικότητας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και η δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ, με έμφαση στη νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών ευκαιριών όσο και σε προώθηση εμπορικών συναλλαγών. Η Entrepreneur Week Greece θα περιλαμβάνει τις τη δημιουργία των Hellenic Angels, του πρώτου Business Angels Network στην Ελλάδα στοχεύοντας στην οργάνωση και ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης καινοτομίας, σε συνεργασία με το ΕΒΑΝ–The European Trade Association of Business Angels, Seed Funds and other early stage market players.

"1st Week of Business in Greece" will last from 23 to 25 of February, with participation of Greek and foreign businessmen with the initiative of Hellenic Start-Up Association. The event is supported by the Pan-European Confederation of Young Entrepreneurs in cooperation with the U.S. Entrepreneur Week, in accordance with G20 Youth Summit. 1st Entrepreneur Week in Greece takes place under the auspices of Ministries of Development and Education. The Entrepreneur Week Foundation was created by a group of young entrepreneurs in the U.S., having realized that the development of healthy entrepreneurship is one way exit from the global economic crisis, is creating a global movement of promoting and fostering cooperation between young entrepreneurs worldwide. We follow the same organization in May in Brussels. The event is to transfer knowledge on entrepreneurship and the sharing of best practices and networking among the business communities of Greece and U.S., with emphasis on new and innovative entrepreneurship, both in terms of investment opportunities and to promote trade. The 1st Entrepreneur Week Greece will include the creation of the Hellenic Angels, the first Business Angels Network in Greece aiming to strengthen the organization and private finance innovation, in cooperation with the EBAN-The European Trade Association of Business Angels, Seed Funds and other early stage market players.

ΟΛΙ ΡΕΝ: ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / OLLI REHN: A LOST GAME

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο διαιτητής σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ό,τι αφορά στην τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές αρχές» δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν. Μία ατυχής δήλωση για μία χώρα όπου σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από την ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFpro) σχετικά με τα στημένα ματς στην Ελλάδα το 30,3% των Ελλήνων ποδοσφαιριστών δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί κρούση για να παίξουν σε στημένο ματς. Για μία χώρα όπου ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος όπως κ Π. Νικολούδης μέσα στην ίδια την Ελληνική Βουλή ανακοίνωνε για το ΕΣΠΑ των περίπου 20 δισ ευρώ «Βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, πιρούνια, πιάτα και μαχαίρια για το κομμάτι αυτό». Θέλει δουλειά λοιπόν, κ. Ρεν, πριν κάνετε τον προπονητή και τον διαιτητή στην Ελλάδα και να μη σας απολύσουν γρήγορα ή σας κάψουν το μαγαζί σας. Θέλει νέους παίκτες, καλύτερα γήπεδα, έναν ρομαντικό Πρόεδρο και το κυριότερο μία καλύτερη διοργανώτρια αρχή…
"European Commission will be the referee in terms of structural changes and the coach with regard to technical assistance to Greek authorities" said European Commissioner for Economic Affairs, Mr. Olli Rehn. A pointless statement about a country where, according to a  research conducted by the Professional Footballers Association (FIFpro) on "fixed" games in Greece, 30.3% of Greek players say they have accepted to co-operate in a "fixed" game. A pointless statement about a country where the Chair of the Authority for Combating “black” money, Mr P. Nikoloudis, inside the Greek parliament announced concerning European money of around 20 billion euro,  in program ESPA (NSRF)  "I see Greeks prepared with spoons, forks, plates and knives for this piece." If Mr Rehn wants a job as a coach and referee in Greece without be fired too fast or have his shop burnt he needs new players, better fields, a romantic President and above all a better Association...

KALIMERA / GOODMORNING / BONJOUR GREECE


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ / A NAKED TRUTH


ΑΦΩΝΟΙ / SPEECHLESS

Πραγματικά άφωνους μας αφήνει η διαπίστωση ότι το 2010 η Ελλάδα πλήρωνε   5.408.126 ευρώ περισσότερα για την προμήθεια των ίδιων ποσοτήτων 5 μόνο φαρμάκων που το Υπουργείο Υγείας αγόρασε με την μέθοδο των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-auctions) το 2012. Η διαπίστωση αυτή δείχνει αντιπροσωπευτικά την ληστεία του Ελληνικού Δημοσίου που πραγματοποιούταν όλα αυτά τα χρόνια, των χρυσών αγελάδων των φαρμακοβιομηχανιών, των ανεξέλεγκτων συνταγογραφήσεων, των προμηθευτών ιατρικού υλικού και των φαρμακείων. Είναι σίγουρο πως κάποια μέρα στο μέλλον θα αναδειχθεί  το μέγεθος της ανεξέλεγκτης δράσης όλων των παραπάνω εις βάρος φυσικά των μισθών και των συντάξεων της Ελλάδας του σήμερα και της επόμενης δεκαετίας. Έστω και τώρα ο κ. Λοβέρδος δείχνει τον δρόμο για μια καλύτερη Ελλάδα, με την ελπίδα να τον ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα υπουργεία. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και προμήθειες του δημόσιου υλικού σίγουρα θα βελτίωναν το οικονομικό μας χάλι και θα διαμόρφωναν μία άλλη επιχειρηματικότητα…
It really leaves us speechless the fact that in 2010 Greece was paying over 5,408,126 euro for the supply of the same quantities of 5 only drug, that Ministry of Health purchased today by the method of electronic auctions (e-auctions). This finding shows the representative robbery of Greek government that was taking place all these years, the years of the “golden cows” for pharmaceutical factories, uncontrolled doctors with unknown medical prescriptions, for suppliers of medical equipment and for pharmacies. It is certain that someday in the future will become obvious the size of the above actions at the expense of today’s and the next decade’s wages and pensions in Greece. Even now that Minister of Health Mr. Loverdos shows the way for a better Greece we hope other ministries to follow. Online auctions for procurement of public material will certainly improve our economic mess and laid another bussiness culture ...

REBRANDING GREECE!


ΔΑΝΕΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ / A BORROWING INDEPENDANCE

Η ανεξαρτησία ενός ατόμου, μίας οικογένειας και ενός κράτους αναμφισβήτητα εξαρτάται από το βαθμό του οικονομικού του χρέους του. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι μία χρεωμένη οικονομικά οντότητα μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητη. Βέβαια ο προορισμός των δανείων είναι η λειτουργία τους ως εργαλεία για την ανάπτυξη που αποτελεί ελευθερία. Στην Ελλάδα όμως, όπως ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια, τα δάνεια έγιναν τρόπος ζωής, τρόπος διασκέδασης. Έτσι σήμερα η Ελλάδα με ευθύνη των ηγετών και των πολιτών της μετατράπηκε, σε εθνικό και σε ατομικό επίπεδο, σε χώρα εξαρτώμενων. Αν θα μπορούσε κάποιος θεσμός να «ξυπνήσει» τους Έλληνες από το λήθαργο τους θα ήταν τα μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς όμως και αυτά, και  ίσως σκοπίμως έχουν βρεθεί χρεωμένα, στην πλειονότητα τους είναι εξαρτώμενα και υποχρεωμένα να παραχωρήσουν μέρος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας τους στους κατά καιρούς επίδοξους δανειστές τους. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να καθυστερήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο, για λίγο καιρό ακόμη…
Independence of a human, a family and a country without doubt depends on the extent of its financial debt. There is no one who can argue that an indebted economic entity could be simultaneously independent as well. Of course, the destination of loans is to function as tools for development which is freedom. In Greece, however, as we discovered in recent years, loans became a way of living, a lifestyle fun. For sure, leaders and citizens of Greece had the responsibility of their own country which finally became dependent, both in national and individual level. If an institution could be capable of a "wake up" of Greeks from its lethargy would be the mass media. But unfortunately these, perhaps deliberately, have become to their majority indebted, dependent and obliged to surrender a part of independent journalism in their occasional prospective lenders. This fact will delay economic recovery of Greece, just for a little longer ...

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ;

Του Δημήτρη Μάρδα
Αν. καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ο κος Μηταράκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του (Antenna TV, εκπομπή Παπαδάκη, της 21/2/2012) επικαλέσθηκε το Νόμο 3068/2002, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι αρχαιολογικοί τόποι, ο ορυκτός πλούτος και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου δεν μπορεί να εκποιηθούν υπέρ των πιστωτών μας γιατί αυτό προβλέπει ο Νόμος.

Ο Νόμος αυτός είναι προέκταση του Άρθρου 94 του Συντάγματος. Το Άρθρο 94 γράφει μεταξύ άλλων «…Οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται αναγκαστικά κατά του Δημοσίου και της των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως ο Νόμος ορίζει.».

Πρώτη παρατήρηση. Το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει τους πιστωτές της και δε χρειάζεται άλλο Δίκαιο για το σκοπό αυτό.

Ως προς το  Νόμο  3068 ειδικότερα, αυτός ορίζει (στο Άρθρο 4 παρ. 1) ότι «Η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου…γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής (δηλ. της εμπορεύσιμης) περιουσίας αυτών. Αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από  την έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικείμενου το οποίο έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού».

            Ερώτηση απλή προς κάθε άτομο, εραστή της εξουσίας στη μελλοντική (όπως πιστεύει) κυβέρνηση της Ν.Δ:.

Πώς και με ποια λογική ο ορυκτός πλούτος της χώρας και ιδίως ο ανεκμετάλλευτος (πετρέλαια Αιγαίου κλπ)  δε θεωρείται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου; Επίσης, πώς αν και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος και θαμμένος στα έγκατα της γης «αποτελεί περιουσιακό στοιχείο που έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού» και ως εκ τούτου, η εκποίησή του απειλεί τη λειτουργία του κράτους;

Περιουσιακό στοιχείο εξυπηρέτησης ειδικού σκοπού του Δημοσίου, είναι λόγου χάρη, τα αποθέματα 90 ημερών πετρελαίου της χώρας, που εξυπηρετούν την ασφάλειά της. Είναι επίσης, τα στρατόπεδα και τα πολεμικά αεροδρόμια, όπως και άλλα περιουσία στοιχεία μη εμπορεύσιμα που εξυπηρετούν άμεσα ένα ειδικό σκοπό.

Αν λοιπόν υπάρχει τέτοιας μορφή σύγχυση στους εν δυνάμει (κατά την άποψη τους) κυβερνόντες σήμερα, αύριο τι θα γίνει όταν κυβερνήσουν πάλι; Μήπως πάλι θα αντιληφθούν ετεροχρονισμένα τα λάθη που θα κάνουν;

Ως προς τη αδυναμία εκποίησης, υπέρ των πιστωτών της χώρας, των αρχαιολογικών της χώρων, εδώ επισημαίνεται ότι οι τελευταίοι προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Οπότε δε χρειαζόμαστε το ελληνικό σύνταγμα ή τους νόμους μας για να τους προστατεύσουμε. Και αυτό δεν είναι γνωστό στους εν δυνάμει κυβερνόντες;