ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αναζητείστε εκείνους που δεν θέλουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Έχει μείνει στην ιστορία η έκφραση των Γάλλων "cherchez la femme'', δηλαδή αναζητείστε τη γυναίκα. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι που στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται εμπόδιο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ψηφιοποίηση του κράτους. 

Ποιοι είναι άραγε εκείνοι που με τη σκανδαλώδη τακτική τους απαξίωσαν  κεφάλαια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχαν προορισμό έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο δημόσιο τομέα. Ποιοι είναι εκείνοι που εγκλώβισαν και εξαφάνισαν τους καλοπροαίρετους που ήθελαν να κάνουν δουλειά και στη θέση τους εγκατέστησαν τους κακοπροαίρετους, υπηρέτες ενός σάπιου δημόσιου και ιδιωτικού κατεστημένου. Ήταν πάρα πολλά τα λεφτά, κοινοτικά κονδύλια και κρατικά κεφάλαια που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, που δεν πήραν ποτέ τη μορφή που σχεδιάστηκαν να πάρουν ως ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες.

Το ψηφιακό ταξίδι της Ελλάδας ξεκίνησε από τα περίφημα ΜΟΠ, Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, της δεκαετίας του ΄80, συνεχίστηκε στη δεκαετία του ΄90 στο Β’ΚΠΣ, στη δεκαετία του 2000 με το Γ'ΚΠΣ και την "Κοινωνία της Πληροφορίας'' και έφτασε στις μέρες μας με το ΕΣΠΑ και την Ψηφιακή Σύγκλιση και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. 

Αναλυτικά τα προγράμματα πληροφορικής στη χώρα είχαν ως εξής:
·        

  •  ΜΟΠ, Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Συστήματα, Α’ΚΠΣ (1988-1993). Ο προϋπολογισμός για έργα πληροφορικής σε αυτό το πλαίσιο ανερχόταν στα 136,8 εκατ. ευρώ.
  •  Β’ΚΠΣ, Πρόγραμμα πληροφορικής «Κλεισθένης» (1994-2000), προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
  •   Γ’ΚΠΣ, Πρόγραμμα πληροφορικής «Κοινωνία της Πληροφορίας» (2000-2008), προϋπολογισμού 2,267 δις. ευρώ.
  •   ΕΣΠΑ, πρόγραμμα πληροφορικής «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 2,6 δις. ευρώ.  

Το αποτέλεσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο του πακτωλού χρημάτων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έφθασε στη χώρα, διανεμήθηκε με τη μορφή επιδοτήσεων αλλά δεν έγινε ψηφιακή κληρονομιά για τη χώρα και τους πολίτες της.  Από το 1969 ξεκίνησε η μηχανοργάνωση των ταμείων, με το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) η κατοπινή Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) το 2007, που συστήθηκε  επί εποχής του κ. Μαγγίνα και μπήκε στις διατάξεις του νόμου 3429/2005 «Περί ΔΕΚΟ». Ακόμα ψάχνουμε τις "μαϊμού" συντάξεις και τα "μαϊμού" επιδόματα. 

Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) είχε χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά επί εποχής προγράμματος "Κλεισθένη" (1994-2000). Το 2013 έχουμε ακόμη διπλογραφές και το ερώτημα ποιος από εκείνους που συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες, θα ήθελε τα δεδομένα των συνταγών του να καταγράφονται και να αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων που θα μπορούσε να υποστεί στατιστική επεξεργασία συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολίτες, γιατρούς και επιχειρήσεις.
  

Η μελέτη και τρία πιλοτικά έργα για τις περίφημες ηλεκτρονικές προμήθειες υπό την ηγεσία της γενικής γραμματείας εμπορίου, του υπ. Ανάπτυξης  εντάχθηκαν τον 12/2001. 
Το βασικό έργο εντάχθηκε τον 12/2003. Επανεξετάστηκαν οι προδιαγραφές του το 2005. Την ίδια χρονιά ακολούθησαν δύο διαβουλεύσεις του τεύχους διακήρυξης του έργου. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός το 2006. Η διαγωνιστική διαδικασία κράτησε από τον 5/2006 μέχρι τον 2/2010.  Η Ευρώπη είχε πει πως μέχρι το τέλος του 2010 να έχει επιτευχθεί 100% διαθεσιμότητα στα κράτη μέλη συστημάτων ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών  και το 50% των δημόσιων συμβάσεων να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Ήρθε η κρίση, το μνημόνιο και η τρόικα έβαλε μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας και την υλοποίηση πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών. υπό αυτές τις συνθήκες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα αλλά ακόμα εκκρεμούν αρκετά θέματα για να μπορεί να πει η χώρα πως πραγματοποιεί ηλεκτρονικές προμήθειες συνολικά. 

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών εντάχθηκε τον 9/2003. Δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως και άλλα έργα.   

Το εθνικό ληξιαρχείο συζητείται από το 2002 και έχει πλέον προταθεί στο τωρινό  επιχειρησιακό πρόγραμμα  Ψηφιακή Σύγκλιση, με τις απόψεις να διίστανται για το εάν υπάρχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ληξιαρχείου ή όχι.  Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών το ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από 1.1.2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της λέει πως το πρόγραμμα Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου στις 26 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται, επί του παρόντος, στο στάδιο της υποβολής προτάσεων, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προγραμμάτων προτεραιότητας.