ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

PANDOO: Ελληνική τεχνολογία για έξυπνους υπολογιστές

Tο επιφώνημα των χρυσοθήρων στις ΗΠΑ και στον Καναδά «eureka», δηλαδή «εύρηκα», αναφώνησαν οι Ελληνες δημιουργοί της Pandoo, όταν κατάφεραν να υλοποιήσουν τη βασική ιδέα τους και να την εμπλουτίζουν σταδιακά με επιπλέον εφαρμογές.


«Είμαστε μια καινοτόμα εταιρεία, που ξεκίνησε από Ελληνες στον Καναδά. Θέλουμε να αλλάξουμε μια για πάντα τη φιλοσοφία που διέπει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να τον κάνουμε πιο έξυπνο, τελείως δωρεάν. Αναπτύσσουμε λοιπόν το πρώτο προσωπικό web-based λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, με την ονομασία Pandoo (σ.σ.: παντού). “Τρέχει” πάνω στο cloud, αλλά οι χρήστες του το χρησιμοποιούν μέσα από τον web browser. Aποτελεί ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια αναπτύσσονται και “τρέχουν” ταυτόχρονα, δίνοντας τη δυνατότητα του λεγόμενου multi-tasking. Επιπλέον, είναι ανεξάρτητο από τη συσκευή του κάθε χρήστη (laptop, desktop, tablet κ.λπ.), καθώς και από το λειτουργικό που έχει. Με το Pandoo δεν χρειάζεται κάποιος να έχει τη δική του έξυπνη συσκευή. Ανοίγει μια νέα διάσταση και ξεκινάει μια νέα εποχή στη δυναμική των mobile συσκευών», εξηγεί στη Realnews o Γιάννης Σουρβίνος, head market and research analyst της εταιρείας.


Προσέγγιση κεφαλαίων


Η κεντρική ομάδα της Pandoo TEK Inc., δηλαδή ο πρόεδρος Μιχάλης Πατέλλης, ο CEO & chief architect Γιώργος Δελαπόρτας, καθώς και ο CTO της εταιρείας Γιάννης Ιγγλέσης, βρίσκεται στο Βανκούβερ. Η υπόλοιπη ομάδα, που αποτελείται από τους Τάσο Μουμούρη, Γιώργο Δουκατέλη, Jelena Micic, Κώστα Ανδρουλάκη, Γιάννη Σουρβίνο, Zlatco Jancovic, Slavenko Bocik και Mirco Lucic, εργάζεται από την Ευρώπη μέσω ίντερνετ συγκεκριμένα, από την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Αγγλία. Μεγάλο μέρος της προγραμματιστικής ομάδας βρίσκεται στη Σερβία και στη Βοσνία.

Στην παρούσα φάση, η ελληνική πολυεθνική startup εταιρεία ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον χώρο των επενδυτών μέσω της συμμετοχής της στο kickstarter, μια διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα crowdfunding, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων ώστε να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο χρηματοδότησης, εκτός του seedfunding. Η ιδέα της δημιουργίας της Pandoo ανήκει στον Γ. Δελαπόρτα και στον Μιχ. Πατέλλη, πρώην ιδρυτή της AirSea Lines (υδροπλάνα). 


Το όραμά τους ήταν να προσφέρουν ίντερνετ προσωπικό και εύχρηστο για τον οποιονδήποτε, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. «Αρχικά ο Μιχάλης στόχευε στα ιατρικά και φαρμακευτικά περιβάλλοντα, με στόχο να κάνει πιο απλή τη ζωή των ασθενών, παρέχοντας ενοποιημένη διαχείριση για το ιστορικό τους στους γιατρούς. Και, από την άλλη πλευρά, ο ασθενής να έχει εικόνα από το ίντερνετ ώστε να ψάχνει για γιατρούς και ειδικότητες», τονίζει ο Γ. Δελαπόρτας, ο σχεδιαστικός νους της τεχνολογίας της Pandoo. Και συνεχίζει: «Εγώ, από τη δική μου σκοπιά, είχα την ίδια ιδέα, να ενοποιήσω διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα ανά τον κόσμο και να μπορέσω να ορίσω ένα νέο επίπεδο λειτουργικότητας και αξιοποίησης των υπηρεσιών, με στόχο ο κάθε χρήστης να συνδέεται από κάθε τύπου υπολογιστή και συσκευή και να απολαμβάνει τα οφέλη του ίντερνετ και των υπηρεσιών του. Όταν ξεκινήσαμε, τα βάλαμε μαζί και βλέποντας τις πραγματικές ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς καταλήξαμε στο Pandoo. Η Pandoo TEK Inc. αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες μέσα από εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Στην εταιρεία μας έχουμε ένα λεκτικό που μας αντιπροσωπεύει: δεν επενδύουμε απλά στο μέλλον, το χτίζουμε».


Οι ανάγκες του χρήστη


Ανάμεσα στα πολυάριθμα στοιχεία και τις ευκολίες του, το Pandoo (http://pandoo.cc) παρέχει υπηρεσίες προσωποποίησης του περιεχομένου που βλέπει και χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης, άπειρη υπολογιστική ισχύ (on demand), άπειρο cloud storage (βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης) και είναι 100% δωρεάν.

Περιλαμβάνει όλων των τύπων τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που οδηγούν σε μια νέας μορφής οικονομία online. Καλύπτει και περιλαμβάνει τα social media,παιχνίδια, ιατρικές, οικονομικές και χρηματιστηριακές εφαρμογές κ.λπ. Η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας για τους χρήστες που αναμένει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι 100 εκατομμύρια, από τους 3 δισ. συνδεδεμένους χρήστες του ίντερνετ.

Πρώτον, από την προσωποποιημένη διαφήμιση για τον εκάστοτε χρήστη. Με άλλα λόγια, ο κάθε χρήστης ή ομάδες χρηστών απολαμβάνουν στοχευμένα διαφημιστικά περιεχόμενα ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Δεύτερον, από προσωποποιημένη δυναμική προώθηση, ανάλογα με το τι ψάχνει να βρει ο χρήστης μέσα από τη δική του μηχανή αναζήτησης (Εureka).

Τρίτον, από διαφημιστικές καμπάνιες για συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων σε όλο το περιβάλλον του Pandoo.

Πρόκειται για τις λεγόμενες fun-based ads/campaigns, όπου το περιβάλλον χρωματίζεται και αλλάζουν τα εικονίδια και οι ετικέτες στο θεματικό περιεχόμενο του διαφημιζόμενου.

Αυτό περιλαμβάνει και διαφημίσεις στο φόντο, με επίκεντρο τις «ανάγκες» του χρήστη. Δευτερεύουσες πηγές εσόδων, που επιπλέον δημιουργούν κίνηση και trend στους χρήστες, είναι η αμοιβή με τη μορφή μεριδίων για κάθε δημοσίευση, η αγορά υπηρεσίας ή εφαρμογής από το εικονικό κατάστημα της Pandoo, marketplace, και η αγορά αδειών χρήσης εργαλείων για προγραμματιστές στο Pandoo, με στόχο την αξιοποίηση του δικού τους επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάπτυξης.


Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη εφημ. RealNews την 
29 Δεκ 2013