ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Is 2013 the Next 1954 for the Stock Market?

Sept. 30 (Bloomberg) –- Bloomberg’s Whitney Kisling discusses how U.S. stocks are trading in lockstep with 1954. She speaks with Julie Hyman on Bloomberg Television's "Lunch Money." (Source: Bloomberg)

CNBC: Obama on shutdown showdown

 

President Obama expects to speak to Congressional leaders today. President Obama says he is "open and eager" to have a negotiation around a long-time budget.

Academia.edu: Scientific Research Available to All

Sept. 30 (Bloomberg) -- Richard Price, founder and CEO at Academia.edu, explains his company’s goal of getting every piece of scientific research ever written collected together in one outlet on the internet. He speaks on Bloomberg Television’s “Bloomberg West.”

EURONEWS: Financial markets fret over Italian and US political uncertainty - economy

 

Europe's stock markets slumped on Monday in reaction to the political strife in Italy and the United States.

Ο ΟΠΕ στη Διεθνή Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού HOTEL SHOW στο Ντουμπάι των Η.Α.Ε.



Η Διεθνής Έκθεση Επίπλωσης και Εξοπλισμού Ξενοδοχειακών Μονάδων και Εστιατορίων Hotel Show, που πραγματοποιείται ετησίως στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, έκλεισε την αυλαία της  σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Η έκθεση θεωρείται η μεγαλύτερη στη Μ. Ανατολή για προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογία γύρω από τη βιομηχανία φιλοξενίας και αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη διοργάνωση στις χώρες του Αραβικού Κόλπου από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Η επίσημη ελληνική συμμετοχή για το 2013, την διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει για ακόμη μία φορά ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, απαρτίστηκε από 8 εταιρείες του κλάδου και την παρουσία 2 επιμελητηρίων σε περίπτερο έκτασης 254 τ.μ. Οι εταιρείες Vitaminbar, Europsictiki Design S.A., Araviakis Andonis Creteceramics, Almeco Hellas S.A., IFI S.A., YalcoS. D. Constantinou & Son S.A., Smartin, Media Communications S.A. (MCOM), με τη στήριξη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, παρουσίασαν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους, από τις κατηγορίες των επίπλων, του εξοπλισμού κουζίνας, της διακόσμησης, των ειδών μπάνιου και της ασφάλειας.

Παρών στην έκθεση ήταν ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης ξενάγησε στο ελληνικό περίπτερο τον Προϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ντουμπάι, κο Μιχαήλ Βρεττάκη, ενώ την δεύτερη μέρα υποδέχτηκε τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Άμπου Ντάμπι, κο Διονύσιο Ζώη, με τον οποίο περιηγήθηκαν το ελληνικό περίπτερο. Όπως δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης, «Δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα, στηρίζοντας πάρα πολλούς κλάδους σε διαφορετικές χώρες, φιλοδοξώντας για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. Το επόμενο στοίχημα είναι η συμμετοχή μας στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA, στη Γερμανία».

Οι Έλληνες εκθέτες έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Σακελλαρίου από την εταιρεία MCOM, «Με τη συνεχή στήριξη του ΟΠΕ έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε σε νέες αγορές, δημιουργώντας παραρτήματα στο εξωτερικό, αυξάνουμε τα μερίδια πωλήσεών μας και διατηρούμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Ο ΟΠΕ παρών πάντοτε στα σημαντικά εκθεσιακά δρώμενα της παγκόσμιας αγοράς, προσκαλεί τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του, www.hepo.gr, και να ενημερωθούν για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2013, καθώς και το Προτεινόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το 2014. 

Jazz diplomacy


FACTBOX: Apple ends Coke reign as top brand




Sept. 30 - Coca-Cola’s 13-year reign as the world’s top brand is over, and it’s Apple taking the top spot as tech firms dominate.

Breakingviews: Deflating strategic reserves




Sept. 30 - Reynolds Holding and Robert Cyran discuss the U.S. government's botched sale of helium stockpiles and why socking away valuable resources rarely makes sense.

REUTERS: Not just a paper tiger: SCA plans more expansion



CEO Jan Johansson tells Reuters about his plans to expand the company in emerging markets, and why diversified energy sources are so important for profitability.

«Καλώς ήρθατε στη χώρα της επιχειρηματικότητας», στο Συνεδριακό κέντρο της ΕΕΔΕ στις 3/10/2013



Tην Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στις 18:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ (Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων, 11144 Αθήνα), με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο που εκδόθηκε από την ΕΕΔΕ και τις Εκδόσεις Κέρκυρα - Economia Publishing και εστάλη στα μέλη της ΕΕΔΕ το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ (Κων. Λαμπρινόπουλο), τη συγγραφέα (Julie Meyer), τον Μάρκο Βερέμη (CEO – Upstream) και την καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Η ΕΕΔΕ, εξέδωσε το βιβλίο «Καλώς ήρθατε στην χώρα της επιχειρηματικότητας» συνεπής στο καθιερωμένο πλέον θερινό εκδοτικό ραντεβού με τα μέλη της. Η επιλογή της συγκεκριμένης έκδοσης στη δεδομένη χρονική στιγμή έγινε με σκοπό να αναδειχθεί η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ως εργαλείο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Ουσιαστικά το βιβλίο αυτό παρέχει το είδος της έμπνευσης, τη διορατικότητα και την πρόσκληση για δράση που κάθε εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει.

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Silicon Valley, εργάζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια στο Λονδίνο και είναι επικεφαλής της Vestergaard Frandsen, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ διευθύνει και την Ariadne Capital, μια επενδυτική εταιρία που υποστηρίζει επιχειρηματικές προσπάθειες σε τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανεμπόριο, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Julie Meyer, που έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του τεχνολογικού κόσμου, εξηγεί με ποιον τρόπο η κοινωνία αναδιοργανώνει τις υποδομές της. Ξεναγεί στις εμπειρίες, τα όνειρα και τις πραγματοποιήσεις, τα προβλήματα και τις αποτυχίες εκείνων που με θετική σκέψη ξεκινούν από μικρά μεγέθη και με προσωπική προσπάθεια χτίζουν επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμα προϊόντα. Αναδεικνύει τη λογική της επίμονης αναζήτησης της επιτυχίας σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, δείχνει με ποιον τρόπο λειτουργεί η αναζήτηση της εμπιστοσύνης και, τελικά, πώς γίνεται πράξη η πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από το χρήμα.

Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, κάθε επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης επιχείρησης θα αναγνωρίσει το δικό του ταξίδι και θα μάθει με ποιον τρόπο θα τον επηρεάσει το ψηφιακό μέλλον. Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ.

Real gr SAMARAS

Καταλυτικός ο ρόλος της μεταποίησης στην αναπτυξιακή διαδικασία, τόνισε ο ΣΒΒΕ στη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστα



Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΒΕ με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο  Τζιτζικώστα.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε τη σημασία και το ρόλο της μεταποίησης στην Κεντρική Μακεδονία, και γι΄ αυτό ζήτησε την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Για την τεκμηρίωση των λεγομένων του, ανέφερε τέσσερα ενδεικτικά ποσοτικά στοιχεία τα οποία είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της σημαντικής συνεισφοράς της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας:

Η βιομηχανία στην ΠΚΜ:

-  Συμβάλλει με 19,6% στο σχηματισμό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας,  ενώ η βιομηχανία στο σύνολο της χώρας συμβάλλει κατά 15,5%. (δηλαδή + 4,1% πάνω από το ποσοστό της χώρας)

-  Πραγματοποιεί άνω του 22% των εξαγωγών της χώρας, αφού ακόμη και τα γεωργικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες ενέχουν οπωσδήποτε κάποιο ποσοστό μεταποίησης.

-  Παράγει το 18%, που είναι περίπου 3,5 δις €, της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του συνόλου της μεταποίησης στη χώρα.

- Απασχολεί το 20% των εργαζομένων της μεταποίησης στη χώρα, οι οποίοι, ανέρχονται σε πάνω από 80.000, ενώ απασχολεί το 19% του συνόλου των εργαζομένων στην ΠΚΜ περισσότερο δηλαδή κατά 2,4 % από το 16,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας.

Επιπλέον τόνισε ότι με την ανεργία να ανέρχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο 30,1%, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνον η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.

Ο κ. Σαββάκης, μεταξύ άλλων, έθεσε  τα ακόλουθα θέματα προς συζήτηση προς τον κ. Τζιτζικώστα:

1.   Το σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) και τις θέσεις της βιομηχανίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ επέδωσε στον κ. Τζιτζικώστα πολυσέλιδο υπόμνημα με προτεινόμενες δράσεις βιομηχανικής πολιτικής και ενίσχυσης της μεταποίησης, για τη συμπερίληψή τους στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ της Περιφέρειας.

2. Οι δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε η βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης να ξαναγίνει η σημαντικότερη στη χώρα.

3. Η θεσμοθέτηση της βιομηχανικής συγκέντρωσης του λακκώματος σε πραγματικό ΒΙΟΠΑ.

4. Η διασφάλιση της λειτουργίας των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην οδηγία SEVEZO, και

5.  Η ολοκλήρωση της σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με ΕΟ Κατερίνης (ΠΑΘΕ) και ΕΟ Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας – Φλώρινας.

US and EU recover at differnt pace



 
Nick Carn, founder of Carn Macro Advisors, says that the U.S. economy is bigger than it was at the peak of the last cycle, but the situation is not the same for Europe.

Statement on the Fourth Financial Sector Monitoring Mission to Spain

A staff team from the International Monetary Fund (IMF) visited Madrid September 16-30 for the fourth independent monitoring mission of the financial sector in the context of the European financial assistance for bank recapitalization, as agreed with the Spanish authorities and the European Commission (EC) on July 20, 2012 (see Terms of Reference). The team met with official and private-sector representatives and discussed its preliminary findings with the Spanish authorities and their European partners at the end of the visit. Staff will convey a final report to the authorities and the EC by mid-November.

The mission found that implementation of Spain’s financial sector program remains on track. Nearly all measures specified in the program have now been implemented, as envisaged under its front-loaded timetable. Of note, capital-augmentation measures arising from last year’s stress test are now essentially complete, as is SAREB’s organizational development. SAREB is deploying a wide range of strategies for liquidating its assets, which it is now doing at an accelerating pace.

Actions under the program since its inception have bolstered the financial system’s capital, liquidity, and efficiency. Such effects have added to key policy measures at the European level to help support improved financial market conditions and a sizeable fall in Spain’s sovereign risk premium since mid-2012. These trends have continued since the last monitoring mission. Recent macroeconomic developments have also been positive, with output and unemployment stabilizing. Nonetheless, the economy is still undergoing a difficult process of correcting pre-crisis imbalances that continues to pose headwinds and risks for the economy and hence also for the financial sector.

Strong financial-sector policies will help safeguard and build upon the program’s gains going forward. Priorities include measures to further enhance banks’ ability to lend and support recovery:
  • Enhanced monitoring and supervision. To ensure that banks maintain strong and transparent balance sheets, it will be essential to continue pro-active monitoring of financial sector health, with a view to identifying risks at an early stage and addressing them with prompt supervisory action when needed. Such capabilities should be enhanced by the ongoing work at the Bank of Spain to develop more rigorous forward-looking scenario exercises on bank resilience as a regular tool for informing its supervision. Thorough implementation of the ongoing review of banks’ classification of refinanced loans will also be key to ensuring adequate provisioning for loan losses.
  • Maintaining sufficient capital. To avoid exacerbating already-tight credit conditions, supervisory actions to strengthen solvency and reduce risks should continue to prioritize measures that increase nominal capital (e.g., limiting cash dividends and issuing equity) over ones that reduce lending. In this regard, the Bank of Spain’s recent guidelines recommending that banks limit cash dividends to no more than 25 percent of profits are welcome. Improving the quality of bank capital by converting deferred tax assets arising from timing differences in provisioning rules into tax claims could also be helpful, but should be accompanied by actions by banks, such as those mentioned above, to further strengthen their balance sheets which, in turn, should increase their ability and incentives to provide the credit necessary to foster and assist economic recovery.
  • European policies to ease funding costs. At the euro-wide level, further progress on banking union and additional monetary policy support would also help ease credit conditions and assist economic recovery.
Further progress on structural reforms of the financial sector is also important to promote sound governance and a more stable financial system over the longer term. A near-term priority in this regard is to adopt savings bank reform, which is a goal of the program and currently in parliament, in a timely manner and without watering down its provisions.

The fifth financial sector monitoring mission is expected to take place in December 2013.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»



 Προσαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις ανάγκες της οικονομίας και των νοικοκυριών με αύξηση των διαθέσιμων συνολικών πόρων ως προς τις άμεσες ενισχύσεις που παρέχει το πρόγραμμα αποφάσισαν τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,
Έτσι ενώ το ποσό που προβλέπεται για το Ταμείο του προγράμματος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες) παραμένει αμετάβλητο στο ύψος των 241 εκ. ευρώ, οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αυξάνονται από 155 εκ. ευρώ σε 307 εκ. ευρώ. Αυτό ορίζεται στην ΚΥΑ για την «Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Σύστασης Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία "ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ" και άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης οικιών».
Η απόφαση αυτή ελήφθη για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τις απευθείας ενισχύσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία το προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και η ενίσχυση των παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οικιών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης των Νοικοκυριών, συνολικού ύψους 307.200.000 €, χρηματοδοτείται από τα επί μέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα ως ακολούθως:
(α) ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας 7: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» με εξήντα οκτώ εκατομμύρια (68.000.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (12.000.000) Ευρώ.
(β) ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας 8: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» με είκοσι τρία εκατομμύρια (23.000.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (5.000.000) Ευρώ.
(γ) ΠΕΠ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας 5: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» με δεκαοκτώ εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες (18.600.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (9.000.000) Ευρώ.
(δ) ΠΕΠ Αττικής άξονας προτεραιότητας 1: «Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας - Ενέργειας στην Περιφέρεια Αττικής» με τριάντα τέσσερα εκατομμύρια (34.000.000) Ευρώ».
(ε) ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου άξονας προτεραιότητας 3: «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με δύο εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες (2.600.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (2.000.000) Ευρώ
(στ) ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» άξονας προτεραιότητας 4 «Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας» με εκατόν εξήντα ένα εκατομμύρια (161.000.000) ευρώ. Αρχικός Π/Υ (93.000.000) Ευρώ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” γίνεται πιο γρήγορο και ευέλικτο. Η προσαρμογή του στην ιδιαιτερότητα της εποχής και στις ανάγκες των νοικοκυριών θα συντελέσει ώστε να πέσουν γρηγορότερα χρήματα στην αγορά. Είναι ένα βήμα ακόμη για την ενίσχυση της ρευστότητας, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός που έχει πληγεί από την κρίση, Ταυτόχρονα βοηθούνται σημαντικά τα νοικοκυριά – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο- προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο οικονομικές και πιο φιλικές στο περιβάλλον». 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε : «Σε μια περίοδο όπου απαιτείται επανεκκίνηση της οικονομίας, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας προσφέρει ρευστότητα στην αγορά. Με την απόφασή μας, ενισχύουμε σημαντικά τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε και τον κλάδο της οικοδομής. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας, στοχεύουμε στην αναζωογόνηση, αλλά και στην αλλαγή της δομής του κατασκευαστικού τομέα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στηρίζοντας επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε ένα χειμαζόμενο κλάδο. Αυτό χρειαζόμαστε, για να βγούμε σταδιακά από την κρίση και να στρέψουμε τη χώρα μας σε μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση.»