ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

WSJ: Germany Rebuffs U.S. Over Economic Criticism

 

Germany hit back at U.S. criticism of its export-led economic policies and suggested the U.S. government should critically analyze its own economic situation. Harriet Torry has been following the war or words.

EURONEWS: Air France-KLM writes off Alitalia stake - corporate

 

Air France-KLM has written off the value of its 25 percent stake in Italy's financially-troubled Alitalia. In its latest results, the Franco-Dutch firm said it was taking a charge of 119 million euros against profits to cover that.

REUTERS: Serbia PM on growth ambitions, rising debts

 

Serbia, which is hoping to start EU accession talks in January, is struggling to contain its budget deficit and debt levels. Finance Minister, Lazar Krstic, outlines his ambitions for growth in 2014.

Sony Slashes Profit Forecast


Oct. 31 (Bloomberg) -- Stephanie Ruhle reports on today's top tech news headlines on Bloomberg Television's "Market Makers." (Source: Bloomberg)

EURONEWS: Eurozone jobless hits fresh record high - economy

 

The number of people out of work in the eurozone stuck at record highs in September and the August total was revised up. It was 12.2 percent of the bloc's workforce for both months.

How to Brand for the Next Generation

Oct. 31 (Bloomberg) -- CAA's Intelligence Group Chief Strategy Officer Jamie Gutfreund discusses branding for the next generation on Bloomberg Television's "Market Makers." (Source: Bloomberg)

Πώς να επιτύχετε στο μάρκετινγκ και την διαφήμιση στην εποχή των smart phones

H Warply με την υποστήριξη του Microsoft Innovation Center διοργάνωσαν την εκδήλωση  "Πώς να επιτύχετε στο μάρκετινγκ και την διαφήμιση στην εποχή των έξυπνων κινητών τηλέφωνων" στο Microsoft Innovation Center την προηγούμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.
 
Καθώς η ανάγκη να επικοινωνούν τα brands και οι publishers με το κοινό τους με το κατάλληλο μήνυμα την κατάλληλη στιγμή γίνεται όλο και πιο καίρια, στελέχη από μεγάλα brands, media buying agencies και premium publishers στην Ελλάδα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή για να συζητήσουν πώς η σημαντική διείσδυση των smartphones στην Ελλάδα, καθώς και οι τεχνολογίες που αυτά υποστηρίζουν, έχουν δημιουργήσει ένα νέο μέσο προσέγγισης των καταναλωτών το οποίο διαφέρει σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα μέχρι τώρα μέσα διαφήμισης και μάρκετινγκ.
Στην εκδήλωση αυτή brands όπως Eurobank, Κωτσόβολος, Πρώτο Θέμα, 24 Media και ΣΚΑΙ παρουσίασαν το πώς έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές μάρκετινγκ και διαφήμισης γύρω από τα smartphones, ενώ για το mobile medium και πώς μπορούν τα brands να το εκμεταλλευτούν μίλησαν η Warply, η First Data και η Microsoft.
 
Σχετικά με τη Warply...

BLOOMBERG: Making America Attractive to Investors

 

Phil Mattingly reports on President Obama's plan to attract foreign investments. Mattingly speaks on Bloomberg Television's "Market Makers."

EURONEWS: OPCW says Syrian chemical weapons facilities "destroyed"

 

Syria has destroyed all of its declared chemical weapons production and mixing facilities, according to the international chemical weapons watchdog.

ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΟ ΒΕΑ


«Χείρα βοηθείας» σε χιλιάδες επιχειρηματίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στις διαφορές που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις τους με εξωδικαστικό τρόπο, προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Έτσι, μετά την έναρξη της λειτουργίας του «Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών - ο Προμηθέας», που έχουν συστήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας,  δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για Διαμεσολάβηση, εντός του Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια στήριξης του θεσμού, για την επίλυση οικονομικών, εμπορικών και αστικών προβλημάτων των επιχειρηματιών, μακριά από δικαστικές αίθουσες και με σαφώς λιγότερο κόστος χρονικό αλλά και χρηματικό.

Μάλιστα είναι το πρώτο Επιμελητήριο της Αθήνας, που υποδέχθηκε το νέο για την Ελλάδα θεσμό της Διαμεσολάβησης και εκτίμησε το ρόλο και τη συμβολή του στην επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματία.

Χθες κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ο «Προμηθέας» κ. Φώτης Κωτσής, επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση της κουλτούρας επίλυσης διαφορών εξωδικαστικά, μέσω 190 εκπαιδευμένων ήδη, Δικηγόρων - Διαμεσολαβητών.

Ο Διαμεσολαβητής- Δικηγόρος κ. Σπύρος Αντωνέλος, τόνισε ότι τον Διαμεσολαβητή τον επιλέγουν από κοινού και οι δυο πλευρές, οι οποίες προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με τον δικηγόρο τους που είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση.

Μετά την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης Διαμεσολάβησης, η έγγραφη συμφωνία των μερών, συνάπτεται σε ένα Πρακτικό, το οποίο αν το επιθυμούν τα δυο μέρη, υποβάλλεται για θεώρηση σε ειδική Γραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου. Αν στο Πρακτικό υπάρχει αξίωση που επιδέχεται αναγκαστικής εκτέλεσης, τότε αυτό το Πρακτικό, ισχύει από κει και πέρα, ως εκτελεστός τίτλος. 

Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία μέσω της Διαμεσολάβησης έχει δεσμευτική ισχύ και είναι εκτελεστή, όπως μια δικαστική απόφαση και αναγνωρίζεται σε όλες τις συνδιαλλαγές των δυο μερών με το Δημόσιο.

Μέσω της διαμεσολάβησης θα μπορούν να διευθετηθούν διαφορές που αφορούν μισθωτήρια συμβόλαια, δάνεια, σχέσεις προμηθευτή- προμηθευόμενου, καταβολή δεδουλευμένων κ.α.   

Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, τόνισε ότι στόχος του Επιμελητηρίου είναι να βοηθήσει έμμεσα, στην ελάφρυνση των  επαγγελματιών μελών του αλλά και τρίτων ιδιωτών, από τον βραχνά των ψυχοφθόρων δικών και αγώνων, με την προσμονή δικασίμων και έκδοσης αποφάσεων, που όταν επιτέλους γίνουν, συχνά οι συνθήκες έχουν αλλάξει ήδη δραματικά.   

Το κόστος της Διαμεσολάβησης

Τα μέρη επιβαρύνονται με την αμοιβή των δικηγόρων τους ξεχωριστά, για τις ώρες που θα διαρκέσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης (μέσα σε μία ημέρα), η οποία είναι θέμα δικής τους συμφωνίας, όπως ισχύει γενικά.

Η αμοιβή του Διαμεσολαβητή, ορίζεται ως ωριαία και προκαταβάλλεται. Από την Υπουργική Απόφαση, προσδιορίζεται ενδεικτικά στο ποσόν των 100 ευρώ την ώρα, με ανώτατο όριο 24 ώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο χρόνος προετοιμασίας.

Τα οφέλη για τον ιδιώτη (επαγγελματία, επιχειρηματία, εργαζόμενο)

-Κατ’ αρχήν, ο ενδιαφερόμενος, με όποια ιδιωτική εμπορική, αστική διαφορά έχει, επιλέγει να την επιλύσει άμεσα και με δική του πρωτοβουλία.

-Δεν εξαρτάται από τη λειτουργία των Δικαστηρίων και τις χρονοβόρες δικασίμους.

-Έχει λόγο στην επιλογή του Διαμεσολαβητή με πλήρη διαφάνεια.

-Μπορεί να έχει αποτέλεσμα και άμεση λύση του προβλήματός του, μέσα σε μια ημέρα, με εχεμύθεια και αξιοπιστία.

-Εξοικονομεί τα ποσά των δικαστικών εξόδων και αμοιβών, που θα είχε αν ακολουθούσε την πολύχρονη δικαστική διεκδίκηση.

-Συζητά και συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία, σε ανθρώπινο και πολιτισμένο επίπεδο και έχει το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης.

-Σε διαφορές που δημιουργούνται μεταξύ συνεργατών, συνεταίρων και στενών κοινωνικών δεσμών, η επιτυχημένη Διαμεσολάβηση, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση και διάσωση των σχέσεων, αντί της φθοράς και διάσπασής τους με εξαντλητικούς δικαστικούς αγώνες.

-Δεν χάνει κανένα άλλο δικαίωμα του σχετικά με τη διαφορά που έχει, για το μέλλον.

FX rates dog Lufthansa sales - CFO




Oct. 31 - Lufthansa CFO Simone Menne gives us her take on the company’s Q3 results, just weeks after she warned that fierce competition and adverse FX rates were likely to hit the bottom line.

Συνάντηση υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά με υφυπουργό Εμπορίου της Σερβίας Λ. Στάνκοβιτς

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς συναντήθηκε χθες με την υφυπουργό Εμπορίου της Σερβίας, Λιλιάνα Στάνκοβιτς που επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να μετάσχει σε ημερίδα για θέματα που αφορούν στον καταναλωτή.
 
Η κυρία Στάνκοβιτς ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 12 υψηλόβαθμων στελεχών του σερβικού Υπουργείου Εμπορίου και ενώσεων καταναλωτών από τη Σερβία, που εκπαιδεύονται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, σχετικά με:
·  την ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου προστασίας των καταναλωτών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο,
·  την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας του υπουργείου και των αρμόδιων φορέων στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή,
·  την ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών φορέων κ.λπ.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και οι κυβερνητικές πολιτικές στις δυο χώρες υπέρ του καταναλωτή, ενώ διερευνήθηκαν και οι πιθανότητες συνεργασίας στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την πολιτική προστασίας των καταναλωτών.

REUTERS: Sony who? How Apple conquered Japan's smartphone market



 Cynicism greeted its debut, but now it seems Japanese mobile users can't get enough of the iPhone. Yonggi Kang looks at Apple's contrasting fortunes in Japan and China.

How the Technorati Party in Europe




Oct. 31 (Bloomberg) -- It's day two of Europe's largest web summit and, with all the free parties to attend, some may be feeling a little sore this morning. Bloomberg's Caroline Hyde took a look at what's on offer.

How Important Are Teen Users to Facebook’s Success?




Oct. 31 (Bloomberg) -- Bloomberg senior markets correspondent Julie Hyman examines third-quarter results from Facebook as it holds the number of news feed ads unchanged due to a decline in teenage users. She speaks on Bloomberg Television’s “In The Loop.”

Σημεία παρέμβασης της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – Open Government Partnership (OGP)




Στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP), που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, η Ελλάδα συμμετέχει με αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. 

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο OGP, παρουσίασε τις ελληνικές δράσεις στην ανοικτή διακυβέρνηση, καθώς και τη βασική δέσμευση της χώρας μας σχετικά με την ανοικτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας.

Βασικά σημεία της παρέμβασης της Υφυπουργού:

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αξία της διαθεσιμότητας της δημόσιας πληροφορίας ως την πεμπτουσία της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια διακυβέρνηση.

Βασική κατεύθυνση είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης και αξιοποίησης των δημόσιων εγγράφων και δεδομένων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες θεσμικές και τεχνικές προϋποθέσεις για την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.   

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας μας, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια», αλλά και της προώθησης των Ανοιχτών Δεδομένων.

«Διαύγεια»: ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Στο πρόγραμμα «Διαύγεια» μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 3.630 φορείς, έχουν δημοσιευτεί 9.755.848 αποφάσεις. Οι αναρτήσεις τις εργάσιμες ώρες αιχμής ξεπερνούν τις 2.000, τις 14.000 κάθε ημέρα και τις 280.000 κάθε μήνα.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, το πρόγραμμα «Διαύγεια» θωρακίζεται θεσμικά και αναβαθμίζεται προς όφελος των πολιτών και της διαφάνειας. Ειδικότερα: α) Η ανάρτηση στο «Διαύγεια» καθίσταται προϋπόθεση ισχύος της αναρτητέας πράξης. β) Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του πρωτότυπου και του αναρτημένου εγγράφου υπερισχύει το τελευταίο. γ)  Ο πολίτης μπορεί πλέον να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέροντας  μόνο τον αριθμό δημοσίευσης (ΑΔΑ), χωρίς να απαιτείται επιπλέον επικύρωση, η οποία προσθέτει γραφειοκρατικά βάρη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Η νέα «Διαύγεια», που τίθεται σε λειτουργία τον Ιανουάριο προσφέρει τις τεχνικές δυνατότητες που ολοκληρώνουν τον θεσμό και ανταποκρίνονται στην αρχική του στόχευση:

-      Περιλαμβάνει ισχυρή μηχανή αναζήτησης που διευκολύνει ουσιωδώς την αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων. Γίνεται έτσι περισσότερο φιλική στον πολίτη και το χρήστη που αναζητεί κάποια πληροφορία.
-       Εγγυάται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων.
-       Είναι πλήρως προσβάσιμη από ΑμεA.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), για την εξασφάλιση πλήρους και ορθής εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης «Διαύγεια» από τους δημόσιους φορείς.

Θεσμική θωράκιση, τεχνική αναβάθμιση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμβάλλουν στην εμπέδωση της διαφάνειας στις δράσεις της δημόσιας διοίκησης, που συνιστά διαρκές δημοκρατικό ζητούμενο.

«Προσβάσιμη και ανοιχτή δημόσια πληροφορία»

Η δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο των σκοπών και αρμοδιοτήτων της, παράγει, συγκεντρώνει και διαχειρίζεται σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της ανοικτής διάθεσης και αξιοποίησης της δημόσιας πληροφορίας, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο υπηρεσιών και μοντέλων διανομής των δημόσιων δεδομένων μέσω κεντρικής πλατφόρμας. Ήδη λειτουργεί σχετική διαδικτυακή πύλη: http//www.data.gov.gr, η πληροφοριακή βάση της οποίας επιδιώκεται να διευρυνθεί σημαντικά. Η Υφυπουργός εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο OGP, δεσμεύτηκε για την επίσπευση του οριζόντιου συντονισμού της δράσης αυτής στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς της.  

CNBC: What to expect from Exxon

 

Jason Gammel, head of oil and gas research at Macquarie Group, discusses the oil and gas sector ahead of Exxon's results and says the group needs to start increasing its return to shareholders again.

NSA Challenges Yahoo, Google Data Watch Claims




Oct. 31 (Bloomberg) - -Bloomberg chief Washington correspondent Peter Cook reports that NSA Director General Keith Alexander has disputed claims that the NSA has direct access to servers for Yahoo and Google. He speaks on Bloomberg Television’s “In The Loop.”

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών» ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΈΣΩ ΕΤΕΑΝ ΑΕ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποφάσεων υπαγωγής  των επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και  Εμπορίου-Υπηρεσιών», η ΕΤΕΑΝ ΑΕ δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Οι δράσεις που διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και των ιδίων διαθεσίμων της, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν  για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων, έχουν ως εξής:

1 ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια (Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Τράπεζες) που παρέχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση υπαγωγής με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και διάρκεια ανάλογη του σκοπού της χρηματοδότησης. Τα δάνεια μπορούν να παρασχεθούν για οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης με ελάχιστο Ευρώ 10.000 και μέγιστο Ευρώ 300.000 σε ότι αφορά δάνεια κεφαλαίου κινήσεως και Ευρώ 800.000 για επενδυτικά δάνεια.

2. ΤΕΠΙΧ – Ταμείο Νησιωτικής και Τουριστικής Επιχειρηματικότητας

Πρόκειται για χαμηλότοκα έως και πλήρως επιδοτούμενα (για τα νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 3.100 κατοίκων) δάνεια που παρέχονται αποκλειστικά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εν γένει ασχολούνται με τον τουρισμό και δραστηριοποιούνται στη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτουν δε οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων για ποσά Ευρώ 10.000 έως Ευρώ 30.000 κατ’ανώτατο.

3. ΤΕΠΙΧ -Ταμείο Εγγυοδοσίας, 

Παροχή εγγυήσεως υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως και 80% του τραπεζικού δανείου που λαμβάνεται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να ανέλθει  έως 10 έτη εφόσον πρόκειται για επενδυτικά δάνεια ή δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, και έως 3 έτη  εφόσον πρόκειται για δάνεια προκαταβολής επιχορήγησης  Οι όροι των εγγυούμενων δανείων (ποσό-διάρκεια- επιτόκιο- περίοδος χάριτος- εξασφαλίσεις) διαμορφώνονται ελεύθερα μεταξύ τραπέζης και δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της απόφασης υπαγωγής και την ύπαρξη της εγγύησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ  για έκδοση ΕΓΓΥΗΤΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ...

BLOOMBERG: JPMorgan, Citigroup Put Currency Traders on Leave

 

In "Company News," Bloomberg's Scarlet Fu reports on the top stories of the day. She speaks on Bloomberg Television's "Bloomberg Surveillance."

CNBC: Alcatel-Lucent needs more time to 'turn around': CEO



Michel Combes, CEO of Alcatel Lucent, says the company needs "a few extra quarters" to "really turn around".

EURONEWS: NSA is accused of targeting Google and Yahoo in yet more secret hacking

 

More fuel has been added to the alleged US spying scandal. The Washington Post is reporting claims that the US National Security Agency (NSA) has been hacking into Google and Yahoo data links worldwide.

CNN: Barclays Chair: Easing obscures problems

 

CNN's Nina dos Santos speaks with David Walker about how quantitative easing can make tough decisions even harder.

BLOOMBERG: Lufthansa 9 Month Revenue $22.8B Euros

 

Bloomberg’s David Tweed reports on Lufthansa and Air France earnings and the challenges facing the airline industry. He speaks with Anna Edwards and Mark Barton on Bloomberg Television’s “Countdown.”

Reuters Today: Time to buy euro zone banks - Barclays

 

Solid numbers from BNP Paribas mean it’s time to buy euro zone banks, says Barclays research VP Will Hobbs. And the Fed turns hawkish, maybe.

Πειραματισμοί με μίνι εκπτώσεις και κυριακάτικο άνοιγμα για μάξιμουμ αποτελέσματα στην ελληνική αγορά εμπορίου


Η αγορά του λιανεμπορίου εισέρχεται, μετά από την ψήφιση του νόμου 4177/2013 για το ανανεωμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης. Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Δεδομένων των όσων έχουν αποφασιστεί από το ΥΠΑΑΝ, τις Περιφέρειες, την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, εναπόκειται στους τελευταίους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή. Αναφορικά με την απόφαση των εμποροϋπαλλήλων να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, η ΕΣΕΕ όπως πάντα σέβεται το δικαίωμα της απεργίας.

Η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή αλλά, όπως συνέβη και με το πλαίσιο ωραρίου μετά την ψήφιση του ν. 3377/2005, θα αποτελέσει εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι μόνο τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα.

Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η  Θεσσαλονίκη 11:00-17:00, ο Πειραιάς 11:00-15:00, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ ζήτησε από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους, είτε αποφασίσουν να συστήσουν στα μέλη τους να ανοίξουν είτε όχι, να ενημερώσουν για την ανταπόκριση που θα έχει σε επισκεψιμότητα, τζίρο, έσοδα και έξοδα στην κάθε τοπική αγορά της χώρας η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων και η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την πρώτη από τις επτά νομοθετημένες Κυριακές.

Κατά συνέπεια, αυτό που μένει να δούμε είναι τόσο εάν κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας η εμπορική κίνηση των καταστημάτων θα ανταποκριθεί στις αναμενόμενες προσδοκίες όσο και εάν τελικά στις 9 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα από το πρώτο ημερολογιακό 10ήμερο των μίνι εκπτώσεων θα είναι ικανοποιητικά για τους συναδέλφους επιχειρηματίες.

Επισημαίνουμε ότι σ’ αυτό το πρώτο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για «μία τιμή - χαμηλή τιμή». Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.

Η ΕΣΕΕ εύχεται καλό μήνα και ελπίζει η μίνι περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων να έχει μάξιμουμ αποτελέσματα για εμπόρους και καταναλωτές.

Χρήση πλαστών δικαιολογητικών για προσλήψεις στο Δημόσιο


Τριάντα (30) περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν σε Δήμους της χώρας, εντόπισαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Ο έλεγχος των δικαιολογητικών στη Δημοτική Αστυνομία που ξεκίνησε με κοινή εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663  υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους. Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων σε 178 Δήμους της χώρας και αφορά στη χρονική περίοδο από την πρόσληψή τους μέχρι και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται για τις διαπιστωμένες περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών, οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ γνωστοποιούνται στους οικείους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Εισαγγελίες Πρωτοδικών) για την ανάκληση των παράνομων διορισμών, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
 
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης των υποθέσεων αυτών για να διασφαλίσει την άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων.  

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα συγκεκριμένα στοιχεία, δήλωσε σχετικά:  

«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον έλεγχο των δικαιολογητικών των δημοτικών αστυνομικών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και για την πάταξη της ατιμωρησίας και των αδικιών που έπλητταν το κύρος και την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία την οποία όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε. Η εποχή όπου ορισμένοι επιτήδειοι, με την άγνοια ή ακόμα και την ανοχή της Πολιτείας, λειτουργούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου τελείωσε».

BLOOMBERG: Infosys to Pay Record Fine to Settle Visa Probe

 

Bloomberg’s Tanvi Shukla reports on Infosys agreeing to pay the U.S. $34M to settle the Visa abuse allegations. She speaks to Rishaad Salamat on Bloomberg Television’s “On The Move Asia.”

EURONEWS: German unemployment rises for third straight month - economy

 

German joblessness unexpectedly rose in October. It was up for a third month running, prompting the question is this a trend or just a blip? Adjusted for season factors the total was the highest since June 2011.

Χρέη, εργασιακή και μακροοικονομική ανασφάλεια πλήττουν την κατανάλωση στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης παρέμεινε σταθερός στις 94 μονάδες, ο δείκτης της Ευρώπης, έπειτα από 3 συνεχόμενα τρίμηνα σταθερότητας, παρουσίασε αύξηση 3 μονάδων φτάνοντας στις 74 μονάδες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης καθώς και των Η.Π.Α. αυξήθηκε σημαντικά, με τις Η.Π.Α. συγκεκριμένα να πετυχαίνουν τον πιο υψηλό δείκτη των τελευταίων 6 ετών (98 μονάδες).
 
Αντίστροφη εικόνα παρουσιάζουν οι παραδοσιακά αισιόδοξες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ινδία και η Βραζιλία, με τον δείκτη και στις δύο περιπτώσεις να παρουσιάζει μείωση.  “Με δεδομένο το μέγεθος και την βαρύτητα των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης και των Η.Π.Α., είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δείκτες των χωρών αυτών παρουσιάζουν θετική μεταβολή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τα επίπεδα αυτών την προηγούμενη χρονιά”, σχολίασε η Βίκη Γρηγοριάδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος για την Nielsen Ελλάδας. “Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλογιστούμε και την οριακή μείωση του δείκτη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ειδικότερα για την Ινδία, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας της υπολείπεται κατά πολύ τις 131 μονάδες του 2010, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες και περισσότερο αισιόδοξες χώρες στον κόσμο, γεγονός που επηρεάζει ολόκληρη την περιφέρεια ”. Στην Ευρώπη, το 70% των χωρών παρουσίασαν αύξηση στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αύξησαν τον δείκτη τους κατά 2, 8 και 8 μονάδες αντίστοιχα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση του δείκτη της Πορτογαλίας, ο οποίος έφτασε στις 55 μονάδες, αυξημένος κατά 22 μονάδες.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η οριακή αύξηση του δείκτη κατά 1 μονάδα φανερώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου η ανησυχία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για την οικονομία, με τα δύο αυτά να παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους, σε ποσοστό 50% και 30% αντίστοιχα.  Στην ερώτηση πού διαθέτουν τα χρήματα, που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (31%) δήλωσε ότι το ξοδεύει για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε υψηλά επίπεδα (34%) παραμένει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα.  Επιπλέον, οι αγοραστικές συνήθειες συνεχίζουν να μεταβάλλονται για ένα ακόμη τρίμηνο, με τους Έλληνες να δηλώνουν ότι προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχουν περιορίσει την διασκέδαση εκτός του σπιτιού (το ποσοστό αυξήθηκε από 74% σε 76%), ενώ συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στις δαπάνες τους για καταναλωτικά προϊόντα, καθώς 7 στους 10  συνεχίζουν να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν πιο φτηνά καταναλωτικά προϊόντα. Τα φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να αποτελούν επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών ακόμη και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν σε ποσοστό 38%, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 2 ποσοσστιαίες μονάδες.