ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ


Η «Ψηφιακή Σύγκλιση», ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, η κύρια και κρίσιμη επιλογή για όλες τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης για το παρόν και το μέλλον των λαών τους, δείχνει να μην μπορεί να υλοποιηθεί στη δύσμοιρη χώρας μας. Ο λόγος που πρόσφατα συναθροίστηκαν οι Πρωθυπουργοί όλων των χωρών της Ε.Ε. στη μητρόπολη των Βρυξελλών δεν φαίνεται να συγκινεί και κυρίως να μετουσιώνεται σε πράξη στην πόλη των Αθηνών.

Σχεδόν 1 δις ευρώ προϋπολογίστηκε από τα ευρωπαϊκά ταμεία το 2009 για να φέρει μέχρι το 2014 την πολυπόθητη εξόντωση του τέρατος της ελληνικής γραφειοκρατίας. Την ενσάρκωση του ρουσφετιού και του μπαξισιού. Τα χρόνια πέρασαν, οι εξαγγελίες διαδέχθηκαν η μία την άλλη και οι «απεντάξεις» έργων διαδέχονται η μία την άλλη για να μην απολεσθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο στόχος για δαπάνες 525 εκατομμύρια ευρώ έργων πληροφορικής στο τέλος του 2013 κατέληξε σε εντάξεις έργων μόλις 270 εκατομμυρίων από την αρχή του προγράμματος το 2009.

Οι προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που ανέλαβε το Μάιο 2013 δεν φαίνεται να ξεπέρασαν τα εμπόδια που μπήκαν τόσο από την πλευρά του δημοσίου όσο και από την πλευρά της ελληνικής επιχειρηματικότητας του τομέα της πληροφορικής και της πληροφορίας συνάμα. Οι ευθύνες πολλές και πολλών διαχρονικά. Τόσες που στο τέλος κανείς δεν φταίει. 

Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 λοιπόν ορθώς δεν περιλαμβάνει ανεξάρτητο πρόγραμμα πληροφορικής αλλά εντάσσει δράσεις τεχνολογίας σε τέσσερις εθνικούς επιχειρησιακούς άξονες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, το περιβάλλον και τις μεταφορές και την εκπαίδευση. 

Ας ευχηθούμε ότι η αποτυχημένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους σε σχέση με τα διατιθέμενα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα συνεχιστεί και οι επιμέρους τομείς του νέου ΕΣΠΑ θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, υπερβαίνοντας τους ειδικούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εκ του αποτελέσματος μέχρι τώρα μάλλον «περί άλλων τύρβαζαν»…