ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ

Η υλοποίηση του προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πέντε χρόνια από την έναρξή του και δύο χρόνια πριν από την οριστική λήξη του, δεν εκπλήρωσε ούτε τον τίτλο του ούτε τους στόχους της Ευρώπης από την οποία και επιδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα στοιχεία που προκύπτουν για την πορεία και την τύχη του συγκεκριμένου προγράμματος είναι απογοητευτικά παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών που ανέλαβε να το συντονίσει από το Μάιο του 2013. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά «οι συνθήκες υλοποίησης του προγράμματος είναι αντίξοες». Η απάντηση στο τι σημαίνει αντίξοες συνθήκες στην υλοποίηση ενός προγράμματος του οποίου ο προϋπολογισμός και τα κεφάλαια είναι δεδομένα, είναι προφανής. Η πλειοψηφία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επεδίωκαν την ικανοποίηση του πρόσκαιρου συμφέροντός τους εις βάρος της ψηφιακής σύγκλισης της χώρας, όπως έπρεπε να πετύχει και το ομώνυμο πρόγραμμα. Δυστυχώς οι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο από την πλευρά του δημόσιου τομέα όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα,  δεν έβγαλαν ποτέ το κουστούμι του πάρτι για να φορέσουν τη φόρμα αγγαρείας, όπως όφειλαν να κάνουν εάν τους ενδιέφερε ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του κράτους. Δεν εξέλιπε ο  συντονισμός και ο συντονιστής ούτε οι αρμόδιοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί,  όπως μπορεί εύκολα να πει κάποιος. Μάλλον κυριάρχησε ο αποσυντονισμός του συντονισμού.        

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» στις 16/12/2013 δημοσίευσε κατάλογο με πράξεις που παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση ανάλογα με το τρέχον στάδιο τους. Με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της ενταγμένης πράξης εντός της επιλέξιμης περιόδου του ΕΣΠΑ (2007-2013), κλήθηκε ο τελικός δικαιούχος (ΚτΠ Α.Ε.) σε συνεργασία με τον φορέα του έργου, για την επίτευξη του κρίσιμου οροσήμου κάθε διακήρυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσει άλλος ένας κατάλογος 15 μεγάλων έργων ύψους 5 εκατ. ευρώ και πάνω που επίσης παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση, αφορούν ως τελικό δικαιούχο την ΚτΠ ΑΕ αλλά και άλλους φορείς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τέθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες επίτευξης αυτών των έργων. Μερικά από αυτά είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2009 και το 2011, όπως η μηχανοργάνωση των ληξιαρχείων και οι κεντρικές υπολογιστικές δομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (το G Cloud της ΓΓΠΣ) κ.λπ. Από τότε μέχρι τώρα καθυστερούσαν για διάφορους προφανείς ή αφανείς λόγους. 

Το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, ύψους 1,5 δις. ευρώ επίσημα λήγει το 2015. Ημερολογιακά έληξε στις 31/12/2013 αλλά προβλέπεται διετής επιμήκυνση, για να προλάβει η χώρα να κάνει κάποιες τελευταίες διορθωτικές κινήσεις. Το γεγονός ότι εξαντλήθηκε ο παραγωγικός χρόνος υλοποίησης του προγράμματος και οι επιδόσεις απορρόφησης πόρων έφτασαν μόλις το 45%, είναι απορίας άξιον. Το χειρότερο από όλα είναι πως έργα σημαντικά όπως η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση του δημόσιου τομέα, το ψηφιακό σχολείο, το κτηματολόγιο, ευρυζωνικές υποδομές και οπτικές ίνες ύψους εκατομμυρίων ευρώ και ύψιστης σημασίας για την επενδυτική θωράκιση της χώρας καθυστερούν επικινδύνως. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά το 2015 ίσως βρεθούν εκτός χρηματοδότησης έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ, που επιμερίζονται σε υποκατηγορίες έργων ύψους από 1-5 εκατ. ευρώ και από 5-50 εκατ. ευρώ. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ…