ENJOY GREECE

ENJOY GREECE
We Explore, Find, Check & Propose You for the Truth - Enjoy GREECE - Enjoy EUROPE - Enjoy WORLD

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ


Μία φιλόδοξη απόπειρα που γεννήθηκε στη συμπρωτεύουσα τα χρόνια της κυριαρχίας των κ.κ. Τζοχατζόπουλου, Παπαγεωργόπουλου και Ψωμιάδη οδεύει προς άγνωστη κατάληξη. Τη λύση της εταιρείας ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΑΕ όπως επίσης και την κατάργηση του διοικητικού της συμβουλίου προτίθενται να ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτοχοι της στην ερχόμενη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20/6/2014, κατόπιν προσκλήσεως στους μετόχους. Η ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε εκτός από τα κεφάλαια των μετόχων της και από ευρωπαϊκά κονδύλια φιλοδοξούσε εν τη γενέσει της, από αρκετούς ρομαντικούς του Λευκού Πύργου, να αποτελέσει τη Silicon Valley  της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο. Όπως τόνιζε το 2008 τη χρονιά των εγκαινίων της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της κ. Τάσος Τζήκας "η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σε έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερες από 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότερους από 2.000 εργαζομένους". Ένας χώρος που θα φιλοξενούσε εταιρείες, κτίρια και θα γινόταν το hub της πληροφορικής.

Με την πάροδο του χρόνου όμως προσομοιάζει περισσότερο σε εταιρεία real estate και το διοικητικό της συμβούλιο σε διαχειριστή ακίνητης περιουσίας, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι μέτοχοι της Τεχνόπολης, που επένδυσαν στα οικόπεδά της και περιμένουν μέχρι σήμερα την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του αρχικού οράματος. Μέχρι στιγμής στην έκταση των 100 στρεμμάτων, που ανήκαν στο σύνολό τους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχουν εγκατασταθεί τρεις εταιρείες, τα γραφεία της Τεχνόπολης ΑΕ, και η Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολης 1.300 τ.μ., που φιλοξενεί 13 νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως επίσης και το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας, ένας πρωταγωνιστής της πληροφορικής και όχι μόνο, κ. Αναστάσιος Τζήκας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Πολυσχιδής και ικανός στις δημόσιες σχέσεις έπεισε αρκετούς ώστε να επιλεγεί ως πρόεδρος της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης), Πρόεδρος της Τεχνόπολης ΑΕ, Πρόεδρος της Θερμοκοιτίδας Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), πρώην  πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας) και συχνός συνομιλητής του επικεφαλής του στρατηγικού και ψηφιακού σχεδιασμού του Μαξίμου κ.Πτωχού ενώ αναζητά τελικά την επιτυχία στη νέα Ελλάδα και σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την πληροφορική και την πληροφορία.

Ιδέες πέφτουν πολλές πάνω στο τραπέζι στην Αθήνα όπως η κλωνοποίηση της Τεχνόπολης παρά την ισχνή επιτυχία της σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας μέχρι και τη φιλοξενία του CERN στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Στο νέο ψηφιακό περιβάλον που όλα περνούν τελικά μέσα από τα δίκτυα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. 

Το σπουδαιότερο όλων βέβαια είναι ποιοι χειρίζονται τις ιδέες αυτές και με τι αντίτιμο. Ιδιαίτερα όταν οι ιδέες για να γίνουν πράξεις απαιτούν δημόσιο χρήμα. Δυσεύρευτο χρήμα για πολλούς στις μέρες μας που αντλείται συνεχώς από τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, όσοι βέβαια φορολογούνται και δεν διαθέτουν offshore...